“Újabb eredményes öt év a Kisbéri Építőipari Szövetkezet életében” – Kisbér anno…

/Az 1973-as kép illusztráció – Fotó: Fortepan.hu/undefined/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból:

Újabb eredményes öt év a Kisbéri Építőipari Szövetkezet életében

Választói közgyűlést tartott pénteken a Kisbéri Építőipari- és Szolgáltató Szövetkezet. A vezetőség és a választott bizottságok öt év a legutóbbi választások, óta végzett munkájukról számoltak be a tagságnak. Nehéz éveket hagyott maga mögött a szövetkezet. 1974-ben, az akkori lasztások után új bizottságok, testületi tagok kezdték meg működésüket. Legfőbb megbízatásuk az volt, hogy a sok problémával küzdő szövetkezetét állítsák talpra. Sok volt akkor a befejezetlen állomány, s a húzódó munkák veszteséget okoztak. A szövetkezet alaphiányos volt, mindez összességében kihatott a munkafegyelemre.

A megválasztott vezetőség a problémák ismeretében olyan ötéves tervet dolgozott ki, amelynek végrehajtása kivezeti a szövetkezetét a kátyúból. Most a választói közgyűlésen arról számolhatok be a tagságnak, hogy a vállalkozás sikerült, megfeleltek a bizalomnak. A szövetkezet összes termelési értéke 1974-ben 33 millió forint volt. Ebben az esztendőben, 57 milliós termelési értéket hoznak létre. Az eredmény több mint a kétszeresére nőit, a szövetkezeti vagyon pedig ugyanezen idő alatt tízmillió forintról húszmillió fölé emelkedett. Az előnyös változás pozitívan alakította a tagság, de a szövetkezet valamennyi dolgozójának élet- és munkakörülményeit. A beruházások különösen az utóbbi három évben nőttek dinamikusan.

A változásokban szerepe van a bátor profiltisztításnak is. A szövetkezet vezetősége a korábban gyártott 80—120 féle terméket az egytizedére csökkentette. Megfelelő partnereket keresett és talált munkájához. Hosszú távú kooperációs kapcsolatba lépett a Labor MIM-mel, amely anyagilag is támogatja 1200 négyzetméteres gyártócsarnokának építését. De például támogatja a szövetkezet beruházásait, a Jászberényi Hűtőgépgyár, a KOMLAKT társulás nyomán pedig állami támogatást is igénybe vehetett. A vezetőség mindezt és a KISZÖV biztosította KFA kölcsönöket gondosan használta fel a beruházások megvalósításához. Az építéseken kívül jelentős mértékben gépesítettek, szakosították üzemeiket és szociális létesítményeikkel gazdagították.

Előbbre lépett a szövetkezet szolgáltató tevékenységével is az elmúlt öt év alatt. Három új fodrászüzletet nyitott a Kisbér környéki községekben, nőtt az autó- és motorszervizből is az árbevétele. A hagyományos szolgáltatásokból kielégítette az igényeket. az ipari szolgáltatások fejlődése azonban az előrehaladás ellenére még nem éri el a kívánt szintet.

A vezetőség és a választott bizottságok őrködtek a szövetkezeti demokrácián, az önkormányzat fejlesztése tevékenységük fontos része volt. Előnyösen fejlődött — az eredmények nyomán — a vezetők kapcsolata a külső társadalmi szervekkel, tanácsokkal. A bizottságok betöltötték funkciójukat és a tagság érdekeit, a szövetkezeti vagyont védve végezték munkájukat. A jobb munkahelyi légkör nyomán fellendült a szocialista munkaverseny, 1974-ben még nem volt szocialista brigád, jelenleg négy van. három pedig a cím eléréséért nevezett be a versenybe, a kiváló cím elérését hét brigád tűzte maga elé.

A szövetkezet dolgozói jelentős mértékű társadalmi munkával járultak hozzá a hétszáz éves Kisbérért indított mozgalom sikeréhez.
A választó közgyűlés felszólalói méltatták az elért eredményeket, de azt is elmondták, mit várnak az új vezetőségtől. A viták befejezése után a beterjesztéseket elfogadták, majd újabb öt évre megválasztották vezetőségüket, s a különböző munkabizottságokat. “

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1979. november (32. évfolyam, 256-280. szám)  / 1979-11-24 / 275. szám

Írj Te először kommentet "“Újabb eredményes öt év a Kisbéri Építőipari Szövetkezet életében” – Kisbér anno…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*