“…Gimnazisták a kórházban – a kisbéri kezdeményezés” 3. befejező rész

/A kép illusztráció – Fotó:Fortepan.hu/Erdei Katalin/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbér történetéről olvashat a 20. századból:

FOLYTATÁS, 3. rész! – A cikk első és második részét ugyanebben a rovatban (“Abszolút Kisbér” “Anno”) olvashatják!

“…Gimnazisták a kórházban

A KÉT ESZTENDŐ TAPASZTALATAI

Valószínű, hogy több zépiskolában szívesen fogadják a Művelődésügyi Minisztérium rendelkezését. S ezek az intézetek már könnyebb helyzetben lesznek, ha felhasználják a kisbéri gimnázium és kórház tapasztalatait Említsünk meg néhányat A növendékek a tanultakat jól hasznosították a mindennapi életben. Egy kerékteleki kislány például a faluban történt baleset alkalmával szakszerűen ellátott egy lábtörést.

Az oktatásban résztvevő fiatalok a családban, az egészségügyi szabályok alkalmazásának propagandistájává váltak. A lányok megértették, nemcsak az orvosi hivatás jelenti az egészségügyi pályát, így többen jelentkeztek asszisztensnőnek, védőnőnek, ápolónőnek.

Biztos, hogy a kisbéri kórház és a gimnázium minden dolgozója készséggel adja át tapasztalatait bármelyik intézmények, ahol be akarják vezetni az 5+1 új válfaját, vagy más módon kísérlik meg a magasabbfokú közegészség- ügyi ismeretek terjesztését.

A kétéves tapasztalat alapján azt javasolják a kisbériek orvosok és pedagógusok —, hogy annak a középiskolai tanulónak, aki az 5+1-es oktatás négy esztendeje után megkapja önkéntes ápolónői oklevelét, ha egészségügyi pályára lép, ismerjék el végzettségét. S így vidített tanfolyam elvégzése után asszisztensnő, ápolónő lehessen. Célravezető lenne, ha az irányító egészségügyi és oktatási szervek hasznosítanák a kisbéri kórház és gimnázium két év alatt szerzett tapasztalatait.

Berde Mihály”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1966. szeptember (21. évfolyam, 206-231. szám) / 1966-09-28 / 229. szám

Írj Te először kommentet "“…Gimnazisták a kórházban – a kisbéri kezdeményezés” 3. befejező rész"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*