Téglagyári gondok Kisbéren 2. rész: Kísért a múlt

/A kép illusztráció – Fotó: Fortepan.hu/Urbán Tamás adományozó/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból –  mégpedig 1987-ből:

FOLYTATÁS!

Téglagyári gondok Kisbéren

A rekonstrukció áldozatai

KÍSÉRT A MÚLT

1984-ben keresletrobbanás volt az építőanyag-piacon. Ez idő tájt Kisbéren teljes gőzzel termeltek. Még a tervezett rekonstrukciót is elhalasztották, nem merték elkezdeni, csak bele-bele csipegettek.

A következő, években fordult a kocka. Csökkent a kereslet. Értékesítési gondok jelentkeztek. Hatalmas készletek halmozódtak fel. A gyár udvarán 10—12 millió tégla tornyosult 1985-ben. A rákövetkező évben, amikor nagyjavítás miatt csak márciusban kezdtek el termelni, már májusra 13 millió téglával nem tudtak mit kezdeni. Jobb híján a gyár előtti területet „téglázták be”.

Közben még az egyre szigorodó hőszigetelési előírásokkal is meg kellett birkózniuk. Az általuk gyártott B—30-as tégla nem felelt meg ezeknek az előírásoknak. így nem csoda, hogy a nyakukon maradt. Dönteniük kellett. Hogyan tovább? Eresszék szélnek dolgozóikat vagy valami újjal próbálkozzanak? Az utóbbit választották.

Saját beruházással egy új termék gyártását kezdték el az idén. De nem sokáig reménykedhettek a thermopor-téglában sem. A vékony falú. nehéz tégla újabb kudarcot hozott. Gyorsan váltottak. De mire kikísérletezték az új HB—38-as téglatípus gyártását, létszámgondok keletkeztek és addigra a nehéz thermopor sok gyártásközi problémát okozott.

A termelés egyharmadával elmaradt a tervezettől. Noha az új téglához igazították a B—30-as gyártósort, a technológia azóta is akadozik. A nagyobb súlyt a raktécek nem bírják, eltörnek. Kicserélésükhöz milliók kellenének. Rekonstrukció keretében kicserélték a szárítót és a présgépet, de a hozzájuk, csatlakozó régi gyártósor működésüket nagyban „leértékeli”. A technológia teljes korszerűsítésére ma már nincs pénz.

Forrás: library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1987. november (42. évfolyam, 258-282. szám)  / 1987-11-26 / 279. szám

FOLYTATJUK!

Írj Te először kommentet "Téglagyári gondok Kisbéren 2. rész: Kísért a múlt"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*