“Testnevelés egy jubiláló gimnáziumban” – Amikor 20 éves volt a Kisbéri Táncsics: 2. rész

/A kép illusztráció – Fotó:Fortepan.hu/Urbán Tamás/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbér történetéről olvashat a 20. századból: – FOLYTATÁS!

Az első részt ugyanebben a rovatban (“Abszolút Kisbér” “Anno”) rovatban olvashatják!

Nos, van mit felsorolni. Például Simó Lajos százszoros válogatott kézilabdázó, a Tatabánya elosztályú csapatának erőssége a kisbéri gimnáziumból került ki.

De itt kezdte a kézilabdázást Veszprémi Károly, a Tatabányai Volán NB Il-es csapatának tagja és Papp Katalin, akit nemrég igazolt a Tatabánya elsőosztálcsapata. És szintén a TBSC-hez: került egyszerre két kisbéri nevelésű atlétanő is, Kuglícs Katalin és Bodó Mária. Honi színekben a fin kézilabdacsapat megyei középiskolai bajnokságot nyert, a diszkoszvető lányok pedig az országos döntőig eljutva ott bronzérmet szereztek. Mind, mind újabb reménységei a magyar sportnak, miként Simó Lajos volt annak idején.

S ezek az eredmények nem ismeretlenek: neve, rangja van a kisbéri sportnak, s ennek hajtóereje, bőséges utánpótlása a gimnázium. Hiszen összeomlik az a ház, amelyik rossz alapra épül; e nagyközségben azonban a fundamentum, biztos a személyi megalapozás.

Ám ugyanilyen fontos a tárgyi alap is. Ezért vetődik fel ismételten: korszerűbb tornatermet érdemelne az iskola. Sárdi János egyáltalán nem elfogult szavai szerint e tekintetben ők az utolsók a megyében, minden középiskolában már megfelelő tornaterem szolgálja a diákok sportját. Az övék ráadásul a kollégium első emeletén van, szinte csak szükségmegoldás, hiszen alatta folyik a kollégiumi élet, sokat dübörögni nem lehet. És kicsi, elavult a terem…

Hallottak már arról; hogy 1973-ra terveznek új tornatermet. de utóbb állítólag ezt is „lefújták”. Mert hát nem lehet néhány milliót csak úgy, a szögről leakasztani. Támogatás, mégpedig külső és „felső” segítség szükséges ehhez.

A kisbéri gimnázium sporttábora mindenesetre igyekszik körülményein javítani. A társadalmi munkával készült kézilabdapálya mellé (melyet különben a Kisbéri Spartacus csapata is használ) fiú- és leány-öltözőt építenek.

A kisbéri középiskola sportja (és a községé, mert e kettő összefonódik) egyébként sokoldalú. Van atlétikai, kézilabda, tájékozódási futószakosztályuk, folyik az iskolában többféle bajnokság; kési- és kosárlabda, atlétika, kispályás labdarúgó, stb. S még több folyna, ha lenne megfelelő méretű tornaterem.

T. K. “

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1971. április (26. évfolyam, 77-101. szám) / 1971-04-03 / 79. szám

Írj Te először kommentet "“Testnevelés egy jubiláló gimnáziumban” – Amikor 20 éves volt a Kisbéri Táncsics: 2. rész"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*