“A kisbériek legnagyobb gondja” – Ezt írta az újság…

/A kép illusztráció – Fotó:Fortepan.hu / Kovács Márton Ernő/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbér történetéről olvashat a 20. századból:

A kisbériek legnagyobb gondja

HA VALAKI mostanában megkérdez egy kisbéri vezető embert, mit tart a község legnagyobb gondjának, az illető egészen bizonyosan a közművesítést említi. A korszerű víz- és csatornarendszer hiánya a község fejlődésének legfőbb akadályát képezi. Tűz Ferenc, a vidék országgyűlési képviselője maga is így látja:

Részt vettem azon a legutóbbi tanácsülésen amely ezekkel a gondokkal foglalkozott. Úgy látom, hogy a rosias jellegű település kialakulásának legfőbb előfeltétele a közművesítés. Ennek a kivitelezése a kisbériek legnagyobb gondja, aminek megoldásában magam is szeretnék a segítségükre lenni.

Marosszéki János tanácstitkár hosszú esztendők óta naponta intéz olyan ügyes-bajos dolgokat, amelyek valami módon ehhez a legfőbb gondhoz kapcsolódnak. Miközben beszélgetünk, ugyancsak hasonló ügyben kopognak az ajtaján. Egy Csépről beköltözött fiatalember kéri, hogy újonnan épült családi házukba bevezethessék a vizet. A vízmű vállalat a tanács javaslata nélkül nem ad engedélyt.

Nem ám. még a tanács javaslatával együtt sem vélekedik a tanácstitkár. Itt ugyanis nem a javaslaton van a hangsúly, hanem a zen. Víz pedig nincs. Sokszor még nap közben is kiszárad a vízcsap. Az ember az emeleten kezet kezd mosni aztán nem is kell megtörülni, mert száraz maradt a x tenyere.

MINT LÁTHATÓ, Kisbéren tehát mégis van vízvezeték és némi víz is, sőt még szennyvíz-elvezető csatorna is. Mindez még a régi ménes birtok idejéből maradt a községre. A napi vízhozam 250 köbméter, ami a mostani szükségletnek is csak körülbelül az egyharmadát fedezi. így csak egyes lakosok, közintézmények és üzemek élvezik az előnyét, illetve ha éppen nincs, a hátrányát. A magán- személyek is ráköthették korábban ma már azonban szó sem lehet erről. A szennyvízelvezető csatorna azonban még ennél is kezdetlegesebb állapotban van…”

FOLYTATJUK!

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1967. augusztus (22. évfolyam, 179-205. szám)  / 1967-08-13 / 190. szám

Írj Te először kommentet "“A kisbériek legnagyobb gondja” – Ezt írta az újság…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*