“Krisztináról még hallunk!” – Kisbér, 1994-ben

/A képen:  a nagy tömeg előtt is nyugodtan, tisztán, szépen énekelt Krisztina –  Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. december/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból:

Krisztináról még hallunk!

Amikor a 49. heti lottót Kisbéren sorsolták, nagyszerű sornak voltunk szem- és fültanúi. A fővárosi ismert színészek mellett fellépett egy alig 13 esztendős kisbéri kislány Lengyel Krisztina is és csodálatos hangon erdélyi népdalokat énekelt. Hatalmas ováció volt a jutalma, de nagyon megérdemelten, mert úgy énekelt az a kislány, mint aki dalban született. Akkor megtudtuk, hogy Kisbéren a Petőfi Általános Iskola 7. osztályos tanulója, s elhatároztam, hogy megkeresem. Gondoltam, egyike azoknak, akik Erdélyből települtek át, s második anyanyelvét, a dalt, az éneklés művészetét magával hozta, mint ahogyan a kalotaszegi hófehér ruhát is.

– Nem, sajnos még csak nem is jártam Erdélyben – mondta szerényen, amikor már az igazgatói irodában ültünk néhány nap múlva. – Borsos Észter tanárnő figyelt fel a hangomra, s ő adta a hanganyagot is kazettán, én csak megtanultam. Aztán indultam három évvel ezelőtt az iskolai nép- dalversenyen, itt első lettem, a megyein második helyezést értem el. A kalotaszegi ruhámat is Eszter néni hozta, amikor a dalok szülőhelyén járt.

-Jövőre végzel. További terved?

– A győri Zeneművészeti Szakközépiskolába szeretnék tanulni, aztán majd a tanáraimmal, szüleimmel együtt meglátjuk, hogyan tovább, de én énekes pályára készülnék szívem szerint.

Azt hiszem, jól választott életutat, s érzem, tudom, hogy hallunk még a kis pacsirtáról!”

 

írta: Ádám Éva

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. december (5. évfolyam, 283-308. szám)  / 1994-12-30 / 307. szám

Írj Te először kommentet "“Krisztináról még hallunk!” – Kisbér, 1994-ben"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*