“Lesz-e Spar a XIV-es ABC helyén? Egy kis birkózás nem árt” – Kisbér, 1994-ben

/A képen:  “Nincs szégyenkeznivalója az ABC-nek” – Forrás:Library.hungaricana.hu / 24 óra, 1994. február/

Legyen hazai áru a magyar boltokban  Lesz-e Spar a XIV-es ABC helyén?

Egy kis birkózás nem árt

Ez a nagy kérdés foglalkoztatja a kisbérieket éppen úgy, mint a térség másik 16 községét, hiszen annak lakói is itt sárolják be mindazt, amire a kistelepüléseken nincs mód. Meg aztán egymást érik a buszok, rajtuk iskolások, orvoshoz, kórházba, hivatalokba, OTP-be, egyéb helyekre igyekvők, akik el nem kerülnék a jól felszerelt ABC-t egy kis friss hentesárúért vagy más egyébért.

Szóval, mi lesz a XIV-essel? kérdeztük Pirik Imrét, a Kisbér és Vidéke Áfész elnök-igazgatóját.

A szövetkezet éppen tagsága érdekében igyekezett minden olyan egységét értékesíteni vagy bérbe adni, amely nem volt gazdaságos. Ez nem mondható el az ominózus XIV-es ABC-ről, mert továbbra is gazdaságosan, nyereségesen üzemel. Ám jött egy kedvező ajánlat a Generál Spar részéről az egység bérbevételére. Természetesen gondolkodásra késztetett bennünket az ajánlat, mert aki ismeri a Spar hálózatot, boltjaikat, az tudja, hogy magas színvonalú ellátást képes biztosítani. Jelenleg a tárgyalás szintjén van az ügy, minden oldalról megnézzük, a saját tagságunk érdekeit figyelembe véve is, s aztán jön majd a konkrét döntés.

Pirik Imre véleménye szerint még semmi sem eldöntött, sem az, hogy valóban bérbe adják, sem az, hogy maguk üzemeltetik továbbra is.

Ha mégis bérbe adjuk sorolja-, akkor az azért történik majd, mert minőségi javulást akarunk a település ellátásában, valami színvonalasabbat, amit mi nem vagyunk képesek megvalósítani, bár azt ki kell emelni, hogy szégyenkeznivalónk nincs, sem nekünk, az áfész vezetőinek, s legkevésbé János ki Jánosnak, a bolt vezetőjének és harminc munkatársának. Ez egy nagyon ABC, de ha lehet jobbat, akkor megpróbáljuk. Mi például képtelenek vagyunk arra a felújításra, átépítésre, új berendezésre, amit a Spar azonnal elvégeztetne. Erre a szövetkezetnek nincs anyagi lehetősége.

Az is figyelembe veendő, hogy olyan nyomás nehezedik a szövetkezeti mozgalomra részben az itthoni magánkereskedők, részben a nyugatról jövő kereskedelmi piac megszerzése következtében amit hosszú távon saját üzemelési formában nem tudunk kivédeni, ezért is kell lépni. Tudjuk, hogy több nyugati cég szemet vetett már itteni területekre, új árudákat akarnak építeni. Azt is tudjuk, hogy aki elsőnek mozdul az péselőnyben van. Mi itt itthon vagyunk, ez a lépéselőny minket illet. Ha a Sparral meg tudunk mégis egyezni, akkor megnyugtathatok mindenkit, hogy a szövetkezet tagsága nem rövidül, mert a bérleti díj magasabb lesz, mint az ABC eredménye, s ehhez az is hozzátartozik, hogy csak akkor adjuk bérbe, ha a jelenleginél kedvezőbb hozama lesz.

Két kérdésem van még, mindkettő az Önök dolgozóit és a lakosságot érintik: hol fognak vásárolni a városbeli és környékbeli lakók az átépítés idején ?

A másik: mi lesz a jelenlegi bolt dolgozóival, a jól kinevelt harminc kereskedővel?

Az első kérdésre a válaszom: jelenleg működik két diszkontunk, a Gamma-ABC, meg a bútorboltunk, ezeket szítenénk fel arra, hogy ellássa a lakosságot az alatt a két hónap alatt, amíg az átalakítás tart. Ami a dolgozókat illeti: az elképzelés szerint a teljes jogi létszámot átveszi a Spar. De ismétlem, konkrét megállapodás nincs, még folynak a tárgyalások. Bízom abban, hogy a rész- közgyűlések idejére már pontosan választ tudunk adni minden ezzel kapcsolatos kérdésre.

Meglátogattuk azt a bizonyos XIV-es ABC-t, s meg kell mondjam, valóban színvonalas, nem is drága, s minden van, ami csak elképzelhető egy ABC-ben. Mondják s nem alaptalanul -, hogy a Spar nem olcsó áruház. Ez is igaz, kár lenne tagadni. Talán ha saját üzemelésű boltja lenne még e mellett az áfésznek, meg a magánkereskedők, meg a diszkontok nos, talán ezek ellensúlyozzák a Spar árait, a pénztárcákat úgy, hogy valami, ami csak nyugati behozatalból kapható az legyen meg a Sparban, ami pedig mindennapi, az legyen a magyar áru a magyar kisboltokban. Egy kis „birkózás” azért nem árt a kereskedelemnek, mert hátha a vásárló kerül belőle ki győztesen, vagyis amellett,, hogy mindent megkap amit kíván, válogathat még abban is, hogy mit hol és mennyiért vegyen.

Február végén többet tudunk, s akkor majd megírjuk a fejleményeket. Egy dolgot azért még az újságíró hadd tegyen hozzá: ha egy dolgozó jelen esetben Jánosi János boltvezető 44 éve szövetkezeti tag, „százéve” vezeti ezt a boltot, legyen már jogos kérése, hogy értesítsék a tárgyalás menetéről! Mert őt nyaggatja 30 dolgozó, aki bizonytalanságban érzi magát. Arról nem is beszélve, hogy egy hamarosan más cégnek bérbe adandó bolt jövőjéről tan elsősorban annak vezetőjét kellene tájékoztatni, s nem a feje felett intézni a dolgokat.

Ádám Éva

Fotó: Jusztin Tibor”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / 24 óra, 1994. február (5. évfolyam, 26-49. szám)  / 1994-02-10 / 34. szám

Írj Te először kommentet "“Lesz-e Spar a XIV-es ABC helyén? Egy kis birkózás nem árt” – Kisbér, 1994-ben"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*