“A tűzoltóbázis nélkülözhetetlen” – Kisbérnek sikerült kiépülnie…

/Bal oldali kép: “Bors István, — szerencsére nem bevetésre indul, át fogja nézni az IFA-t, hogy minden kifogástalan legyen, ha éles a helyzet” – Jobb oldali kép:  “A parancsnak hívja a bázist” – A képek forrása:Library.hungaricana.hu/24 óra/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1990-es évek elejéről olvashat egy cikket:

A tűzoltóbázis nélkülözhetetlen

Még csak azt sem lehet mondani, hogy valamikor az egyenruha tetszett meg Donner János önkéntes tűzoltóparancsnoknak, mert, hogy akkoriban nem is volt ilyen „flanc”.

Egy barátom révén cseppentem bele 16 éves koromban a tűzoltómunkába mondja —, de 1962 óta aztán már „nagykorúan”, igazi tagja lettem a kisbéri önkéntes tűzoltó- egyesületnek. 1976 óta én vagyok a parancsnok. Négy gépjárművezető tartozik a bázishoz. Harminc önkéntessel kiegészítve, tudunk vonulni káresethez, tűzhöz. Nagyon rövid időn belül a baj színhelyére érünk a városban, vagy a hozzánk tartozó tizenhat községbe.

1990. augusztus elsején jött létre Kisbéren a zis részben a városi önkormányzat, részben a 16 községi önkormányzat anyagi támogatásával. 1972 óta sok minden történt tűzoltóberkekben, de máig a legjelentősebb esemény volt, amikor 1986-ban megkapták az IFA -gépjárműfecskendőt. Köszönhető ez annak —, s szívesen emlékeznék —, hogy a emlékű megyei parancsnok, Lengyelfi Rudolf ezredes, nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy ilyenfajta bázisok kiépüljenek. Sajnos nem sok van. De Kisbérnek sikerült kiépülnie. Tűzoltási és kárelhárítási tevékenységet végeznek, a legfontosabbat, a megelőzést, csak Kisbéren tudják vállalni. Érdekes, hogy egyedül a környékben, Császárral nincs szerződésük. Ez pedig a császáriaknak lehet, nagyon hátrányos, ha valamilyen egybeeső feladat adódik.

Sajnos, sokszor kell közúti balesethez mennünk, de ha már megvan a baj, legalább segíteni tudjunk mondja Donner parancsnok. — Ezért örülünk annak, hogy a tűzoltó-gépjárművet olyan felszereléssel látták el, mint az államiakat. Így például kaptunk roncsvágót, és 10 darab UBH-rádiót, ezzel elláttuk azokat a tűzoltókat, akik másokat is mozgósítva, percek alatt indulhatnak, mert riaszthatók — a tetthelyre. Még azt várjuk, hogy olyan kapcsolatunk legyen a rendőrséggel is, hogy rádión elérhessük egymást. De már ez is folyamatban van.

Donner János, ha ideje engedné, bizony nagyon sok érdekes, még inkább, tragikus eseményt tudna feleleveníteni, amit emberi gondatlanság, szabálytalanság netán bűncselekmény okozott.”

Riporter: Ádám Éva, Jusztin Tibor.

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 1992. július (3. évfolyam, 154-180. szám)  / 1992-07-23 / 173. szám

Írj Te először kommentet "“A tűzoltóbázis nélkülözhetetlen” – Kisbérnek sikerült kiépülnie…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*