“A sokarcú Kisbér” – 1. rész: “a kis bér”?

/A Batthyány-kastély környéke – Forrás: Wikipedia, fotó: Civertan/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból –  mégpedig 1968-ból:

A sokarcú Kisbér

Mit tud a község múltjáról kedves Olvasónk?

A kisbéri olvasók biztosan vágyon sok mindent tudnak községük múltjáról, mások tán kevesebbet. Ezért sem árt néhány érdekességet „felfedezni” vagy felidézni akár emlékeztetőül is.

Azt nemcsak a kisbériek tudják – bár már halványul ennek emléke —, hogy a község a múltban lótenyésztéséről volt nevezetes. De azt tudják-e kedves kisbériek, honnan származik a község különös, érdekes, ízes elnevezése?…

Egy ifjú kisbéri barátunkat erről faggattuk. Őszintén bevallotta, emlékszik valamire, hallott, vagy olvasott róla, de pontosan nem tudja. De biztosan összefügg a kis bérrel…

Hát, nyomon járt…

Ha a múlt annaleseiben lapozgatunk, kiderül. a település neve először 1277-ben bukkan fel, amikor is IV. László a Beyr nevezetű három major földjét a hántai prépostságnak adományozza.

A másik „névadói” változat szerint a régi időkben sok medve járt ezen a vidéken, s így a német Beer (medve) szóból származik a község neve.

De talán a harmadig változat jár legközelebb az igazsághoz. Két birtok volt itt egymás mellett. Kisbér a Talpasberekkel és Nagybér.  A Talpasberek földje nagyon gyenge volt, s alig fizetett megművelőinek. Innen a kis bér Kisbér.

Míg a szomszédos erdős terület tulajdonosa jól üzletelt a fával, s nagyobb bért fizetett napszámosainak. Innen a Nagy bér…”

FOLYTATJUK!

 

Forrás: library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1968. július (23. évfolyam, 153-178. szám) / 1968-07-07 / 158. szám

Írj Te először kommentet "“A sokarcú Kisbér” – 1. rész: “a kis bér”?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*