Kisbér, 1999. – “A polgármester hisz a város felemelkedésében “

/Kép forrása: Library.hungaricana.hu / 24 óra, 1999. február/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

A polgármester hisz a város felemelkedésében

Szükség van minden Kisbérért tenni akaró segítségére

A választások óta látszólag sok idő telt el, de ez legfeljebb arra volt elegendő, hogy felmérjék, mit örököltek. Az év eleje az aktuális számolgatásoké, éjt nappallá téve a költségvetés morzsolja a városvezetés idegeit. Mindemellett arra is volt idejük, hogy fogadják a 24 Óra ajánlatát, a lapban önálló rovatként, mellékletként az önkormányzati, vállalkozói fórum elindítását. Az első szó a polgár- mesteré, jelen esetben dr. Udvardi Erzsébet polgármester asszonyé.

Csak egy rövid mondatot az örökségről.

Kijózanítóan üres a pénztár, a feladat pedig csak növekszik. Mégsem vagyok pesszimista. Tudom, ha minden álmunkra, tervünkre csak azt a választ fogadnánk el, hogy nincs pénzt, akkor a vegetálásra kellene berendezkedni, ez pedig sohasem volt az életcélom.

-Realista és határozott megközelítés. Nyilván a tervek is katonás rendbe szedve sorakoznak a határidőnaplóban. Mit vánnak 1999-ben megvalósítani ezekből?

Ahhoz, hogy bármit tervezhessünk, előbb pénzt kell teremteni. Ebben az ügyben már tettünk néhány eredményes lépést, de ezen túl minden pályázati lehetőséget megragadunk, minden fejlesztési programhoz csatlakozunk, átcsoportosítjuk belső erőforrásainkat, ésszerűsítjük a hivatal, az intézmények működését. Az általánosságokon túl a legfontosabb a munkahelyteremtés, melyet beiktatásom óta kiemelt feladatnak tekintek a képviselő-testülettel együtt. A sok-sok tárgyalásnak lassan konkrét eredményei vannak, éppen e sorok megjelenésének napján beindul egy rehabilitációs munkahely 25 ember számára. Komoly szándékú befektetőket találtunk, továbbiakat is keresünk.

– Második helyre soroltuk intézményhálózatunk átvilágítását, racionalizálását. Elcsépelt, de valós tény, hogy Kisbér a lakosság számához viszonyítva kiterjedt intézményrendszert tart fenn, sokszor a város erején felül áldoz egy-egy tevékenységre. Azt biztosan látom az eddigiek alapján, hogy vannak belső tartalékok, helyenként pazarlások, melyeket más célra kell átcsoportosítani, és ez ennek az évnek a feladata, legkésőbb szeptember 1-jéig.

– Ha pontokban gondolkodunk, akkor a harmadik az úthálózat mielőbbi helyreállítása. Felkészültünk arra, hogy lesznek vitáink a kivitelezővel, remélem, Ászár nem fog hasonló sorsra jutni, mint Kisbér. Jó néhány utca van, amelyik azonnali intézkedést igényel, de a felsorolástól tartózkodnék, mert a „másikban” lakók azonnal jeleznék, az övék fontosabb.

– Negyedik a sorban a csatorna, ezt a beruházást folytatni kell, még Ászáron is, annak ellenére, hogy ehhez jelenleg 200 millió forint a már teljesített szakasz után is a hiány. Azt kell azonban mondanom, hogy beláthatatlan veszélyt rejtene a felfüggesztés, mert még egyszer nehéz lenne belefogni, másrészt pedig érvényes szerződést szegnénk, annak minden következményével.

-Ötödszörre sorolom, hogy minden intézményünket szeretnénk megtartani, megtalálni azokat a feladatokat, működési formákat, melyek a régióban kiemelt jelentőséget adnának egy-egy iskolának, a kórháznak, kulturális létesítményeknek. Az önkormányzati hivatal munkájában erősíteni szeretnénk a szolgáltató jelleget, lehetőleg minden ügyet helyben lehessen elintézni. Gondolok itt a földhivatalra, a tb-kirendeltségre, az ANTSZ-re és a kamarákra is.

– Még az első negyedévben szeretnénk elkészíteni a reális szociális térképet. Ebbe bevonjuk a háziorvosokat, a Vöröskeresztet) a Máltai Szeretetszolgálatot, a védőnőket, a családsegítő központot, mindenkit, akit érint.

– Ugyancsak a fontos feladatok közé soroltuk a műemlék együttes épületeinek hasznosítását, ennek a tervét is az első negyedévben gondoltuk elkészíteni.

-Divatos szólással élve ez nem semmi Most hogyan látja a program esélyeit?

– Tudom, hogy sok mindent soroltam fel, a napi sürgős és fontos teendőkről nem is szólva. Pedig azok is időt, energiát emésztenek fel, de bízom a munkatársaimban, intézményeink dolgozóiban, a képviselő-testületben, mert csakugyan szükség van minden Kisbérért tenni akaró segítségére. Én hiszek a város felemelkedésében, a dolgok elrendezhetőségében, remélem, optimizmusom és termi akarásom átragad a többiekre is.

W. V. 

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / 24 óra, 1999. február (10. évfolyam, 26-49. szám)  / 1999-02-01 / 26. szám

Írj Te először kommentet "Kisbér, 1999. – “A polgármester hisz a város felemelkedésében “"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*