“Testnevelés egy jubiláló gimnáziumban ” – Kisbér múltjából

/Kép forrása: Wikipedia, Fotó: Globetrotter19/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból –  mégpedig 1971-ből (Két részben!):

Testnevelés egy jubiláló gimnáziumban

Sárdi János a kisbéri Táncsics Gimnázium egyszemélyi sportfelelőse, hivatalból és hivatásszeretetből, ahogy az már egy középiskolai testnevelőtanárnál szokás. Négyszáz tanulója van a gimnáziumnak s ugyanennyi tagja az iskola sportkörének is.

Már ez a szám-párhuzam is sokat mond. S mivel Sárdi János itt a gazdája már hosszú évek óta a sportnak, a kisbéri gimnazisták megannyi sportsikere is nagyrészt az ő, meg segítőtársainak érdeme; hiszen a diákok váltják egymást, de az iskola testkultúrája mindig is jelentős volt. Ö ugyan nem mondja ezt, szerényen szól arról, amit tett (sőt, természetes dolognak tartja az ilyen tanári buzgalmat,)

Kisbér és a környékbeli községek sporttársadalma azonban szamosi tartja ezt. Mert messze környéken fontos bázisa a sport- mozgalomnak a Táncsics Gimnázium, ahol a testkultúra szeretete a diákokba plántálódik.

Dehát nincsen napfény árnyék nélkül s a húszéves, tehát most jubiláló gimnázium sportéletének (és persze képp Sárdi János tanárnak) is megvan a maga súlyos gondja. Ez pedig a tornaterem. Tizenöt éve van ugyan termük, de csak 14×7 méteres helyiség. Ebben folyik a testnevelési óra, sportköri foglalkozás, verseny, minden.

Van még az udvaron kézilabdapálya is, a szabadtéri sportoláshoz, az iskolai tanulói hozták létre, társadalmi munkával…

S itt elérkeztünk témánk fontos részéhez: hogy a társadalmi munkának a kisbéri iskola sportéletében nagy szerepe van. A négyszáz tanulóval egy tornatanár – Sárdi János — és két segédtornatanár (Menner László kollégium-igazgató és Riez Elek) foglalkozik. S van még két sportköri „adjutáns”, két negyedikes diák, Kolláth bor és Janászik Antal…”

 

Forrás: library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1971. április (26. évfolyam, 77-101. szám) / 1971-04-03 / 79. szám

FOLYTATJUK!

Írj Te először kommentet "“Testnevelés egy jubiláló gimnáziumban ” – Kisbér múltjából"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*