“Kétmilliárdból új kórház” – Közel 15 éve történt

/A képen: Dr. Udvardi Erzsébet polgármester (balra) és Rapi Katalin az egészségügyi minisztérium államtitkára dr. Juhász Tivadar igazgatóval vágták át a szalagot  – Forrás:Library.hungaricana.hu /  24 óra, 2006. október/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 21. századból:

” Kétmilliárdból új kórház

ÁTADÁS     Szebb, korszerűbb intézmény jött létre a régi iskolából is

Szombaton vette át dr. Udvardi Erzsébet polgár- mester a generál kivitelező Záév Zrt. képviselőjétől az új kórház jelképes kulcsát. Az épületegyüttes több mint kétmilliárd forint címzett állami támogatásból jött létre. Az új kórház nemcsak a kisbérieket, hanem a kistérségben élőket is szolgálja majd.

KISBÉR    Rapi Katalin, az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára szólalt fel elsőként a Batthyány Kázmér Szakrendelő és Szakkórház szombati átadásán. Beszédében kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben sokat változott az egészségügy, és egyre inkább a rehabilitáció került előtérbe. Mint fogalmazott, a kisbéri kórház megtalálta az egyensúlyt: nagy szakrendelővel és korszerű eszközökkel várja a gyógyulni vágyókat, emellett a rehabilitációra specializálódott.

Keleti György, a térség szocialista országgyűlési képviselője a kezdeteket elevenítette fel.

1947-ben a Batthyány-kastélyban alakult meg a kórház, 1957-ben az egykori lóistállóból lett a rendelőintézet. 1996-ban ágyszámcsökkentés miatt a városiak elveszítették a sebészetet. Keleti György kiemelte, hogy az új intézmény nemcsak a kisbérieket, hanem a kistérségben élőket is szolgálja majd, hiszen az állami támogatás mellé a környező falvak ötvenmilliós plusztámogatást szereztek.

Évekkel ezelőtt a megyei egészségügyi koncepcióban a kisbéri térségben élőkről szerepeltek a legelkeserítőbb adatok. Az, hogy rehabilitációs szakkórház alakulhatott, véleménye szerint megnyugtató megoldás a helybélieknek.  A generál kivitelező Záév Zrt. február végén vette át a területet a várostól. Összesen 7200 négyzetméteres területen építették fel a XXL századnak megfelelő épületegyüttest.

– Nagy pillanat ez. A kilencvenes évektől kezdve szerettük volna elérni a költözést. Végül két osztály bezárása után sikerült címzett állami támogatáshoz jutnunk – kezdte dr. Udvardi Erzsébet polgármester a jelképes kulcsátvétel után.  Magyarázatot adott arra is, hogy az eredeti tervektől eltérően miért a régi iskola épületét alakították át kórházzá. – Eredetileg más helyszínre terveztük az épületet. Egy kívülről jövő építész tanácsára változtattunk az  elképzelésen. Neki köszönhetően a tiszti kaszinóból polgármesteri hivatal, a hivatalból művelődési ház, az iskolából kórház lett. Három hónapunk volt az átterveztetésre – mondta.

Hozzátette: a építkezéshez az önkormányzat csupán annyit tett hozzá, amelyből az útépítést finanszírozták. Ezentúl a legfőbb feladatuk lesz, hogy fenntartsák a két és félszer nagyobb területet.

Dr. Udvardi Erzsébet továbbadta a kulcsokat dr. Juhász Tivadarnak, aki öt éve a móri kórházzal együtt vezeti a kisbérit. Az önkormányzat a további együttműködést is tervezi.

llner Helga  “

 

Forrás:Library.hungaricana.hu /  24 óra, 2006. október (17. évfolyam, 231-265. szám)  / 2006-10-24. / 249. szám

Írj Te először kommentet "“Kétmilliárdból új kórház” – Közel 15 éve történt"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*