“Ikerkórházként működnek” – móri és kisbéri gyógyító munka 2001-ben

/A kép illusztráció!! – Fotó:Pixabay/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 21. századból:

Ikerkórházként működnek

Országosan példamutató lehet a móri és kisbéri gyógyító munka

Gazdaságilag önállóan, szakmailag mégis partnerként működik a vőben a kisbéri és a móri kórház. A kistérségi együttműködés a móri kórház sürgősségi, valamint szülészeti, nőgyógyászati, illetve a kisbéri intézmény krónikus ellátására alapoz.

A megállapodás értelmében egy hónapja Kisbérre érkezett a móri intézmény vezetése, hogy áttekintse: milyen ésszerű intézkedésekkel tehetnék gazdaságosabbá a bakonyaljai gyógyintézetet.

Juhász Tivadar orvos-igazgató lapunknak a kényszer szülte kapcsolatról és a várható változásokról beszélt.

Évek óta tart a kis kórházak vajúdása. A kilencvenes évek közepén fennállt a veszélye, hogy mindkét intézményt megszüntetik szerepeltek azon a huszonegy tagot tartalmazó listán, amelyekre a bezárás várt. Mivel a konkrét megszüntetést nem merték az illetékesek megkockáztatni, „csonkolásos módszerrel” próbálták ellehetetleníteni a kórházakat.

Móron bezárt a gyermekosztály, Kisbéren a sebészet. Már akkor keresni kezdtük a lehetőségeket, hogyan tudnánk biztonságosabbá tenni fennmaradásunkat, és miképpen lehetnénk rentábilisak. A megyei kórházak azonban nem fogadták kitörő örömmel elképzelésünket, hiszen veszélyeztetve látták saját működésüket.

Regionális szinten már eddig is létezett partnerség az intézmények között kapcsolódik be a beszélgetésbe Perényi László gazdasági igazgató -, ám ezek inkább a nagyobb ágyszámú kórházak számára voltak előnyösek. A kisebb intézetek pozitívuma, hogy humánusabbak, lakosságközelibbek. Az már más kérdés, hogy nem ezekben kell „veseátültetést” végrehajtani mondja némi iróniával a gazdasági vezető.

Az önkormányzatok részéről felvetődött koncepciót támogatva, szakmai utakat próbáltunk keresni egymás irányában folytatja a helyzet ismertetését Juhász Tivadar. A betegek is észrevették, hogy Móron még éjszaka is fogadják a sürgősségi, sebészeti eseteket. Azokban a szakmákban, amelyekben ellátási hiány volt Kisbéren például kardiológia, gasztroenterológia -, móri orvosok segítenek.

Ugyanakkor nekünk, a móri kórház dolgozóinak nagy segítséget jelent, hogy igénybe vehetjük az itteni rehabilitációs osztály gyógyító munkáját. A belső viszonyok megismerése révén jobbá válhat a műszaki kapacitás racionálisabb, ám elbocsátások nélküli kihasználtsága. Az ügyelet ellátásban is segíthetünk egymásnak. A kölcsönös együttműködés nem veszélyezteti egyik intézet autonómiáját sem veszi át a szót Perényi László.

Az első hónap eredményei alapján stabilnak tűnik pénzügyileg a helyi kórház. Problémát mindössze az jelent, hogy a tulajdonos: a kisbéri önkormányzat nem tudja megfelelő módon finanszírozni a szakmai infrastruktúrát.

Bár konkrét anyagi támogatás nem várható a Fejér megyei intézménytől, áttételesen a gazdasági és a szakmai oldalon együttműködés alakulhat ki az iker intézmények között. Amennyiben életképesnek bizonyul az önkéntes alapon megvalósuló intézményi integráció, országosan is példaértékű kezdeményezésről beszélhetünk.

BOHUNKA MÓNIKA”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / 24 óra, 2001. december (12. évfolyam, 280-303. szám)  / 2001-12-01 / 280. szám

Kiemelések tőlem – a szerk.

Írj Te először kommentet "“Ikerkórházként működnek” – móri és kisbéri gyógyító munka 2001-ben"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*