Kisbéri feltalálónak állítottak emléket a Bánki tanárai, tanulói

/Fotó: Facebook/

A Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Kisbér) közösségi oldalán tette közzé – idézzük:

“Az iskolánkban immár hagyományosan minden évben elkészülő emlékérmén a Kisbér környezetében élt, a műszaki haladásért alkotó személyek szerepelnek.

Az idei esztendőben a Batthyány pusztai Dr. Riszdorfer Ödönnek állítottunk emléket, születésének közelgő 128. évfordulója alkalmából.

Dr. Riszdorfer Ödön 1893. június 24-én született itt, a kisbéri Batthyány pusztán. Édesapja Riszdorfer László gazdasági intéző, édesanyja Boiner Irma.

Eredetileg jogásznak tanult, később a kereskedelemben dolgozott.

Mint fotóamatőr az 1920-as években kezdett a fényképezőgépekkel foglalkozni, felismerte, hogy a tökéletes képek érdekében célszerű a megvilágítást automatizálni, hiszen bármilyen jó is a film, a fénykép tökéletessége mégis a helyes megvilágítástól függ.  A megvilágítási idő önműködő beállításával sokan kísérleteztek, de hasznosítható eredményre mégis Riszdorfer jutott.

Az 1930 októberében bejelentett első szabadalmát több is követte, találmányaival forradalmasította a fényképezőgép ipart.

Első automatikus gépének bemutatása után a legnagyobb cégek kötöttek vele szerződést, hogy az új rendszer szerint gyártsák fényképezőgépeiket: 1933-ban az EUMIG, 1934-ben az Eastman-Kodak, később az Agfa.

Szerződése volt még a Bosch, a Voigtländer, és a Gamma cégekkel is. 1930 elején elkészített egy fotóelektromos megvilágításmérőt is, amelyet később szintén továbbfejlesztett.

Tökéletesített formájában, 1934-ben a KODAK céggel megállapodva Magyarországon saját üzemében gyártotta a „Kodalux”, később a „Superlux” néven forgalomba hozott találmányait.

Az 1939-es világkiállításon már egy olyan fényképezőgéppel állt elő Mihályi Józseffel közreműködésben, amely valódi nagyipari termékké vált a KODAK cég gyártásában: ez volt a Super Kodak Six 20.

Riszdorfer Ödön 51 évesen a II. világháború idején halt meg 1944-ben.

A mai napon iskolánk tanulói, tanárai és a Batthyány pusztai Mezőgazdasági Kft dolgozói megkoszorúzták emléktábláját.”

/Fotó: Facebook/

 

Riszdorfer Ödönt mi itt mutattuk be: https://kisbermost.hu/2019/12/01/o-is-kisberrol-indult-dr-riszdorfer-odon/

Írj Te először kommentet "Kisbéri feltalálónak állítottak emléket a Bánki tanárai, tanulói"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*