“Hajt, mint egy Blaskovich…” – ismerje meg a kisbéri csodaló, Kincsem tulajdonosát!

Blaskovich Ernő - Forrás:wikipedis

(fotó:wikipedia)

Kincsemmel, a verhetetlen kisbéri csodalóval már foglalkoztunk, ám tulajdonosáról még nem esett szó:

Ebeczki Blaskovich Ernő (Tápiószentmárton, 1834. január 14. – Budapest, 1911. május 18.) magyar nagybirtokos, mezőgazdász, sportoló, úrlovas, lótenyésztő, a tápiószentmártoni ménes alapítója. Az 1876 és 1879 között minden versenyét megnyerő Kincsem nevű verhetetlen csodaló tulajdonosa.

Családja

A jómodú és tekintélyes nemesi származású ebeczki Blaskovich család sarja. Édesapja, ebeczki Blaskovich Bertalan (1794-1859), táblabíró, 1816 és 1827 között a kecskeméti járás szolgabírája, a Vaskorona-rend vitéze, édesanyja, a zsadányi Almásy család köznemesi ágából való, zsadányi Almássy Erzsébet (1801-1872) volt. Apai nagyszülei, ebeczki Blaskovich József (1771-1859), táblabíró, honti országgyűlési követ, és fáji Fáy Anna (1776-1839) voltak. Anyai nagyszülei, zsadányi Almássy József (1774-1858), Heves vármegye alispánja, majd Gömör vármegye főispánja, és Kovanetz Franciska (1781-1833) voltak. Blaskovich Ernő nagybátyja, ebeczki Blaskovich Gyula (1806-1850) Heves vármegye főispánja volt, aki az 1848-as szabadságharc alatt alispánként vezette a megyét.

A lóhoz értés, a lószeretet öröklődött a Blaskovich családban. Mindegyik Blaskovich tenyésztett, lovagolt és hajtott. A család története során 14 Blaskovich birtokolt telivért (II. József, Bertalan, II. Pál, I. Sándor, II. Bertalan, István, Miklós, Ernő, Elemér, László, Aladár, Ernő, Péter, ifj. Ernő). Ernõ nagyapja, Blaskovich József, már komolyabban foglalkozott a versenyló-tenyésztéssel; már az első pesti versenynapokon, 1827 júniusában, a Széchenyi István által megindított magyar lóversenyzés harmadik versenynapján, 9-én, az ő méneséből való 5 éves névtelen fekete kanca Eszterházy Károly gróf színeiben nyert egy külön fogadásos versenyt Andrássy György 5 éves szürke kancája, Confidance ellen.

Blaskovich Ernő egyik nagybátyja Blaskovich Pál már neves kocsihajtó volt. Blaskovich Pál 1847-ben István főherceget másfél óra alatt vitte bravúros hajtással egy olyan úton, amit addig még három óra alatt sem teljesített jó kocsis, jó lovakkal. Azóta terjedt el a közmondás Magyarországon: „hajt, mint egy Blaskovich…”

Szapáry Imre, Blaskovich Ernő, Uchtritz Zsigmond és Pázmándy Béla 1865-ben – Forrás:wikipedia

A tápiószentmártoni ménes volt Magyarország legrégibb magánménese, amelyben 1864-tõl kezdődően 80 évjáratot neveltek fel. Blaskovich Ernő „…jó gazda volt és nagyvonalú gavallér. Büszke volt jól karbantartott birtokára, kitűnő gabonájára, legelőire állataira, különösképpen szerette a rózsákat…, mindig takarékos ember maradt. A Reáltanoda utcában épített palotája ma is áll.”

Az agglegény Ernő, Ernest, „Neszti” négy idősebb bátyával ellentétben pici, vékony csontú ember volt.

Fiatal korától rajongott a lovakért. A Magyar Lovaregylet tagjaként 1857-1876 között úrlovasként aratott szép sikereket. 1863-ban alapította meg a ménest Tápiószentmártonban. A ménes 10. évjáratában született a külföldön „Hungarian miracle” és „The Hungarian yellow WonderMare” néven nevezett Kincsem.

Egyéb híres és jó lovaik voltak: Budagyöngye, Ollyan nincs!, Dandár, Beregvölgy, Miczi.Tápiószentmártonban a ménes 80. évjárata még megszületett, majd a második világháború során, 1944 őszén megsemmisült.

A tápiószelei kis Blaskovich-kastély ma családi múzeum.

Tápiószentmártonban 1999-ben került átadásra a Kincsem Lovaspark területén létrehozott Kincsem múzeum, amely a helyi ménesben született csodakanca, Kincsem tiszteletére állít emléket.

A Blaskovich család több tagja a tápiószentmártoni temetőkápolna mögötti Blaskovich sírkertben van eltemetve. 2017-ben egy romantikus kalandfilmet készítettek róla és Kincsem nevű lováról. A filmben Blaskovich szerepét Nagy Ervin alakította.

forrás:wikipedia

Kincsem – forrás:wikipedia

Írj Te először kommentet "“Hajt, mint egy Blaskovich…” – ismerje meg a kisbéri csodaló, Kincsem tulajdonosát!"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*