Ő is Kisbérről származik, hallott róla? – Hász István

(Itt is szolgált Hász István: Győr, katedrális – Forrás:wikipedia, fotó:Andres rus)

Néhány alkalommal olyan Kisbéren született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, esetleg valami jelentőset alkottak itt.

Hász István (Kisbér, 1884. december 22. – 1973. január 27.) magyar római katolikus pap, tábori püspök.

Pályafutása

Édesapja Hász János urasági kocsis, édesanyja Hungler Mária volt. Középiskolai tanulmányait a komáromi és a győri bencés gimnáziumban végezte. Teológiát a bécsi Pázmáneumban tanult. 1908. július 14-én szentelték pappá a bécsi Szent István-székesegyházban.
1908-tól Szanyban szolgált káplánként; 1909-tõl a győri nagyszeminárium, 1910-től a budapesti Szent Imre Kollégium tanulmányi felügyelője volt. 1911-ben a római Augustineumban doktorált teológiából. Ezt követően Győrben püspöki szertartó volt, és 1913-tól 1929-ig teológiai tanárként is működött.

Püspöki pályafutása

A magyar kormány ajánlására XI. Piusz pápa 1929. február 28-án surai címzetes püspökké, március 1-jén Horthy Miklós kormányzó a Magyar Királyi Honvédség tábori püspökévé nevezte ki. Április 28-án szentelte püspökké Serédi Jusztinián esztergomi érsek, Glattfelder Gyula csanádi püspök és Grősz József győri segédpüspök segédletével.

1944. július 1-jén altábornagyi rangot kapott. A visszavonuló hadsereggel Kőszegre, majd a németországi Fürstenwaldba települt, ahol amerikai hadifogságba esett. A háború után megszervezte és irányította a magyar katonák és a polgári menekültek lelki gondozását. Ezután Svájcban, Ungersegerinben telepedett le, és az ingenbohli keresztesnővérek zárdalelkészeként szolgált.

Temetését Mindszenty József végezte, Unterägeriben nyugszik.

(forrás:wikipedia)

Művei és egyéb információk ITT:

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1sz_Istv%C3%A1n

Írj Te először kommentet "Ő is Kisbérről származik, hallott róla? – Hász István"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*