Ezt vajon látta már? – A Kisbéri Virágzó Termelőszövetkezet

(fotó:filmhiradokonline.hu)

A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy város, illetve környéke életéből, történelméből.

A kisfilm 1951-ben készült:

KATTINTSON IDE A KISFILM MEGTEKINTÉSÉHEZ:

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=10896

Elhangzó szöveg:

A Kisbér melletti “Virágzó” nevű termelőszövetkezetet jó növényápolási munkái, szépen gondozott állatállománya, gazdag szövetkezetté tették. A tszcs tagok jólétben élnek.

Nagy György brigádvezető háztáji gazdasága háztartásuk szükségletét teljesen ellátja, sőt a tojás és tejbeadást 150%-ban teljesítette.

Nagy Julika boldog jövő elé néz. Mariska nővére és édesapja a “Petõfi” növényápoló brigád legjobb dolgozói. A “Virágzó” Termelőszövetkezet szovjet példa nyomán bevezette a nyári burgonya termesztését. A nyári burgonyát szovjet módszerrel, előcsíráztatással ültették el. Ma már szépen fejlődik.

A “Petőfi” brigád tagjai vállalták, hogy 95 mázsás átlagtermest érnek el. Nagy Mariska mindenben élenjáró dolgozója brigádjának. A munka végeztével tartott brigád-megbeszélésen kiértékelik a tagok teljesítményét. Nagy György és Nagy Mariska 2 és fél – 2 és fél munkaegységet kapott a burgonyakapálás után. Nagy György ebben a félévben már 400 munkaegységet teljesített.

A termelőszövetkezet a beszolgáltatást árpából 190%-ban, kenyérgabonából 220%-ban teljesítette. A tszcs tagoknak most osztják ki az előleg egy részét. Nagy György 4 mázsa árpát kap.

A “Virágzó” Termelőszövetkezet jó munkája a környék dolgozó parasztjainak bebizonyította, hogy a jólét útja a szövetkezet.

Kivonatos leírás:

Kisbéri “Virágzó” Termelőszövetkezet földjei, és állatállománya. Nagy György háztáji gazdaságán dolgozik. A Petőfi brigád munkába indul, majd burgonyát kapál. Terményben osztják ki az előleget.

forrás:filmhiradokonline.hu

Írj Te először kommentet "Ezt vajon látta már? – A Kisbéri Virágzó Termelőszövetkezet"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*