“Hazánk szépségei igazán kicsiben” – Így adták át ezeket Kisbéren és Ászáron

/A képen: “Hősök tere Kisbéren. Míg Budapesten a torlódás miatt olykor alig lehet körbeautózni, itt könnyen szemügyre vehető ”  – Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2011. június/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 21. századból –  mégpedig 2011-ből:

Hazánk szépségei igazán kicsiben

MAKETTEK    Két helyszínen két új látványosságot avattak fel pénteken

Szép környezetben, méltó körülmények között avatták fel péntek délelőtt először az ászári miniskanzent, aztán a kisbéri Mini Magyarországot, lezárva ezzel egy nagyszabású terv megvalósítását.

Palásti Péter

ÁSZÁR/KISBÉR

Nagy gondolattal illene indítani egy avatóbeszédet, de biztosra veszem, hogy a szépségnél nincs nagyobb gondolat, ez a skanzen pedig szép.

Dr. Mikolasek Sándor, Ászár polgármestere mondta ezt, aki úgy vélte, hogy művészi alkotásokat láthatnak majd az érdeklődők településük legismertebb szülöttének, Jászai Mari színésznő szobrának közvetlen zelében, ami a szomszédos település, Ete polgármesterének, Rohonczi Lászlónak és családtagjainak köszönhető. Kifejezte elismerését azoknak is, akik kitalálták, majd megvalósították az ötleteket.

Nekik ugyancsak gratulált Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, aki úgy vélte, hogy olyan beruházások jöttek létre a kistérségben, amelyek előrevetítik a vidékfejlesztés jövőjét. Szerinte ugyanis ezek a látványosságok sok turistát vonzanak majd a környékre, hiszen hasonló sem volt eddig az országban. Hangsúlyozta, hogy több ilyen programra lenne szükség, melyben az innováció és a kreativitás jól kiegészíti egymást.

Ezt követően Ászár polgármesterével és Czunyiné dr. Bertalan Judit orsszággyűlési képviselővel közösen átvágták a nemzetiszínű szalagot, amit a kivitelezésben részt vevő Gádor Kft. vezetője, Szabó Ottó és a makettek létrehozását irányító Rohonczi László fogott.

Az első vendégek között ott helybéliek örömmel fedezték fel a régi ászári és etei lakóházak  kicsinyített másait is a tési szélmalom, az ugodi cselédház vagy a nagyalányosi közbirtokossági épület makettje között. Az etei Gyüszi Gergely például azt mondta a hántai Pulai család által készített famunkák egyikére mutatva, hogy feleségének nagymamája pont ilyen házban lakott hajdanán.

Nem lakott viszont senki több olyan nevezetességben, melyek kicsinyített másai ugyancsak láthatók a mini Magyarország területén, a kisbéri tó partján, ahol dr. Udvardi Erzsébet polgár- mester egyebek mellett elmondta, hogy a szegedi zsinagóga mása azért került a többi közé, mert tervezője kisbéri volt.

Utalt rá, hogy szeretnék, ha minél több látogató jönne a városba a lovashagyományok ápolásának megtekintése mellett az új látványosságok miatt is, hiszen e kis Magyarország is segítheti a nagy Magyarország fejlődését. Később úgy fogalmazott, hogy a mini Magyarország a kisbériek szívének a közepén van, s köszönetét mondott mindenkinek, aki részt vett a terv megvalósításában, majd itt is átvágták a nemzetiszínű szalagot.

A 370 milliós állami támogatással és az önkormányzatok önrészével együtt csaknem félmilliárdos beruházás megvalósulását szolgáló turisztikai program zárásaként Czunyiné dr. Bertalan Judit orsszággyűlési képviselő a kiskastélyban arra is utalt, hogy az ászári és a kisbéri makettparkok méltó sűrítményei hazánk szépségének, melyek megfelelő menedzselése a jövő feladatai közé tartozik.”

Híres épületek a kecskeméti Cifra Palotától az esztergomi bazilikáig

A mini Magyarország területén kis hazánk számtalan nevezetességének kicsinyített mása tekinthető meg.

Egészen pontosan a következők: A kecskeméti Cifra Palota, a jáki templom, a soproni tűztorony, a kisbéri lovarda, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul-emlékmű, a székesfehérvári országalma, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a lillafüredi kastély a fátyolvízeséssel, a villányi pincesor, a tihanyi apátság, a tatai vár, a váci diadalív, az őrségi Pityerszer, a fertődi kastély, a szegedi dóm, a Lánchíd, a komáromi Monostori-erőd, a hortobágyi kilenclyukú híd, a Parlament, a debreceni nagytemplom, a szegedi zsinagóga, a győri városháza, a visegrádi Salamon-torony, a budavári sikló, a budai vár palotaegyüttese, a kőszegi Jurisics vár, a Hősök tere, a veszprémi viadukt, az egri vár, az első balatoni gőzhajó, a kisbéri lóversenypálya lelátóval, a kisbéri lovarda, a kisbéri Neptun-szobor, a hollókői lábasház, a fővárosi Nyugati pályaudvar, a pannonhalmi apátság, az esztergomi bazilika, a sziráki kastély, a majki apátság, a nagycenki mauzóleum, a budapesti gyermekvasút, a Dunakanyar és az Aggteleki-cseppkőbarlang.

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/24 óra, 2011. június (22. évfolyam, 127-151. szám) / 2011-06-25 / 147. szám

Írj Te először kommentet "“Hazánk szépségei igazán kicsiben” – Így adták át ezeket Kisbéren és Ászáron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*