Az anyósülés elé csapódott egy őz a 81-esen (+Képek)

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakról tájékoztatott bennünket ma kora délután:

Ugyan lassan vége az őzek nászidőszakának, amikor körültekintőbbnek kell lenni a gépjárművezetőknek az utakon, de gyakorlatilag egész évben érdemes odafigyelni, mert bármikor bekövetkezhet az autóvezetők rémálma.   Egy vaddal való ütközés komoly veszélyeket rejt magában.

Mindezt annak a két személygépjárműnek a sofőrje is megerősítheti, akik október 9-én délután a 81-es számú főúton, Mór külterületén voltak részesei egy kellemesnek cseppet sem mondható találkozásnak.

Egy Opel típusú személyautó éppen Mór felől Győr irányába tartott, amikor a főút 28-as kilométeréhez érve, az úttestet szegélyező bokros, erdős területről hirtelen egy őz ugrott féktávolságon belül a gépjármű elé.

Az autó sofőrje előtt a pillanat törtrésze alatt nyilvánvaló vált, hogy nem tudja elkerülni a balesetet és elütötte a vadat, melynek hatására az állat átrepült a szemközti forgalmi sávban – Győr irányából Mór felé – haladó Kia típusú személygépkocsi szélvédőjének, és betörve azt, majd az autó jobb oldali első ülésének lábterébe esett.

A szerencsének is köszönhetően a baleset során személyi sérülés nem történt, az őzike azonban már korántsem volt ennyire mázlista, mivel elpusztult a járművekkel való találkozásban.

Végül az alábbiakra hívják fel a közlekedők figyelmét a rendőrök:

-A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, s a csökkentett haladási sebesség (különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket látunk). Emellett célszerű vadsíp elhelyezése a gépjárművön!

-A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés.​ ​

-Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben indokolt a lassítás még akkor is, ha közvetlen veszély nem tapasztalható. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni és így a gépjárművek közé rohanhatnak.

-A vadászok tanácsai szerint, ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk!

-Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés! Emiatt ügyeljünk a követési távolságra is, mert az előttünk haladó autó elé is ugorhat őz.

-Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez nagyobb kárt okozó balesetveszélyes helyzethez vezethet

-Végezetül: ha megtörténik a baj, rendőrt kell hívni, a helyszínt nem szabad elhagyni, ugyanis a vadbaleset is közúti balesetnek minősül. Az elpusztult állatot senki ne vigye magával, mert az lopásnak számít!

Fotók: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Írj Te először kommentet "Az anyósülés elé csapódott egy őz a 81-esen (+Képek)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*