“A Kisbér és Vidéke ÁFÉSZ a vásárlók szolgálatában” – 1. rész

/A képen: “a kisbéri borozó a közelmúltban nyílt meg” – Forrás: Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1977. december/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból –  mégpedig 1977-ből (NÉGY RÉSZBEN közöljük!):

A KISBÉR ÉS VIDÉKE ÁFÉSZ  A VÁSÁRLÓK SZOLGÁLATÁBAN

A kisbéri áfész az egyesülés óta eltelt időszakban rendszeresen túlteljesíti árbevételi tervét. Ennek illusztrálásaként elég. ha az ez évi adatokat vesszük figyelembe: a bázishoz viszonyítva 1977- ben 10 százalékos árbevétel növekedést várnak.

Ez azt jelenti, hogy a tervezett 440  millió forint helyett 446 millióra teljesítik az évi tervet. Ez a töretlen fejlődés évek óta nyomon követhető. A szövetkezet ebben az évben is az ismert üzletpolitikai célokat igyekezett megvalósítani, mind a fejlesztés, az árbevétel, és a gazdálkodás tekintetében.

Kedvezőbb áruforgalom

Az áruforgalom területén is nagyot lépett előre a szövetkezet, javította a napi cikkekből való ellátást, igyekezett megkönnyíteni a vásárlók dolgát. Ezt a célt szolgálja a nagy értékű cikkek ingyenes házhoz szállításának megszervezése és bevezetése 1977. februárjától. De fejlődés tapasztalható a kistermelők áruellátásában az utóbbi évekhez viszonyítva (itt elsősorban a tápellátásra gondolunk).

Fontos feladatul tűzte ebben az évben a szövetkezet vezetősége a vendéglátás korszerűsítését. Ezen belül nagy gondot fordítottak az ételek és a szeszmentes italok forgalmazásának növelésére, a szeszes italoknál tapasztalható fejlődés mérséklésére. Az ételforgalmazás az év első három negyedévében 12.4 százalékos fejlődést mutat. E tételben figyelemre méltó az előfizetéses étkezést igénybevevők számának a megnövekedése. E területen 40 százalékos előrelépést értek el. A szeszmentes üdítő italok forgalma a háromnegyed évben 15.4 százalékkal nőtt, ugyanakkor a szeszes italok forgalmazásának növekedése csak 5.8 százalékot mutat. Ez teljes mértékben megfelel az üzletpolitikai elképzeléseknek.

Egész évben nagy segítséget jelentett a lakosságnak, a vásárlóknak a különféle engedményes akciók szervezése, így például a rendszeres téli és nyári vásár, az engedményes konzerv-vásár, a vegvesiparcikk-vásár. Az engedményes vásárok összességükben másfél millió forint értékű megtakarítást eredményeztek a lakosságnak. A nyári tüzelőakció szintén jelentős, 140 ezer forint árengedményt jelentett.

Az áfész a továbbiakban is szem előtt tartja a vásárlók ily módon való segítését. S a lakosság él is az ilyen és hasonló vásárlási engedményekkel; ezek a vásárok népszerűek
Nagyon fontosnak tartják a szövetkezet vezetői a vonzáskörzetükbe tartozó községek — 16 községről van szó — friss tejjel, tejtermékkel való ellátását. Ebben az évben elérték, hogy mind a tizenhat községben kapható a polipack csomagolású (zacskós) tej. Ezen belül javult az ellátás. A tej- és tejtermékek fontosságát fölösleges hangsúlyoznunk is az egészséges táplálkozásban.

Ugyancsak az ellátáshoz tartozik a lakosság tüzelőolaj- szükségleteinek kielégítése. E tekintetben is jelentősei lépett előre a kisbéri áfész.

1977. januárjában Bakonysárkányban és Keréktelekin nyitottak új olajkutat. Novemberben Ászár, Ete, Ácsteszér és Bakonybánk kapott olajkutat. Ezzel a lakosság szükségszerű igényét elégítették ki. E szolgáltatás bővítését a következő években is feladatinak tekinti a szövetkezet. Így például jövőre Hántán és Vérteskethelyen. 1979-ben pedig az áfész egész térülőién megoldják a lakosság olajellátását…”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1977. december (30. évfolyam, 282-307. szám)1977-12-06 / 286. szám

FOLYTATJUK!

Írj Te először kommentet "“A Kisbér és Vidéke ÁFÉSZ a vásárlók szolgálatában” – 1. rész"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*