Gépműhelyből gépműhelybe – “…összemérik tudásukat, erejüket a kisbéri szerelők…”

/A kép illusztráció – Fotó:Fortepan.hu/Jáki László/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbér történetéről olvashat a 20. századból:

GÉPMŰHELYBŐL GÉPMŰHELYBE

Nagyigmánd környékén jóleső érzéssel újságolják a termelőszövetkezetekben, hogy a gépállomás mindig segít, ha a szükség úgy hozza. Pedig a gépállomásnak elég sok munkát jelent saját gépednek a javítása is. Február végéig ugyanis végezni akarnak a téli nagyjavítással. Három kombájn is munkába állhat akár holnap is, azokat is rendbe- tették. Nagyon szeretnék a nyári munkákhoz szükséges valamennyi gépet is télen kijavítani, ez azonban nem valószínű. hogy sikerül. Igaz, külön brigádok javítják az erőgépiek egyes fő darabjait és a munkagépieket, s ebben még a traktorosok is segítenek, de ez még kevés a terv megvalósításához.

A Kisbéri Gépállomáson mondják, hogy ott is hasonló a szerelőmunka brigádszervezete, azonban ésszerűsítettek a munkaszervezésen. Az idei télen már szalagrendszerben szerelik a masinákat.

Egyszerre 15—20 gépet szerelnek szét, vizsgálnak át s cserélik ki alkatrészeiket. így javították az aratógépeket is, s ma már valamennyi munkára készen áll.

Jó munkára serkent még a célprémium is, amiért ugyancsak összemérik tudásukat, erejüket a kisbéri szerelők, úgy szervezik tehát a munkát, hogy tavaszra a legtöbb „nyári” gép is a helyén, készen álljon.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Komárom Megyei Dolgozók Lapja, 1963. január (18. évfolyam, 1-9. szám)  / 1963-01-09 / 3. szám

Írj Te először kommentet "Gépműhelyből gépműhelybe – “…összemérik tudásukat, erejüket a kisbéri szerelők…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*