A munkagépek orvosai – Kisbér 1964

/A kép illusztráció – Forrás: Fortepan.hu, 1970/Péterffy István adományozó/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból –  mégpedig 1964-ből:

A munkagépek orvosai

No, ez is elkészültmondta Horváth Gábor és tekintetével még egyszer elégedetten végigsimogatta a startra kész silózókombájnt.

Horváth bácsitól rendszerint ezeket a szavakat halljuk, ha elkészül egy-egy munkagép javításával jegyezte meg a Kisbéri Gépállomás egyik szerelője, majd hozzátette ő a munkagépek orvosa

Valóban találó a hasonlat, hiszen Horváth Gábor már évek óta „gyógyítja” a Kisbéri Gépállomás munkagépeit. És nem is akárhogyan. Nagy gonddal, hozzáértéssel végzi a munkáját. Ö mindig egy péssel megelőzi a mezők emberét így mondják a munkatársai.

Hogy ezt mire értik? Amikor a mezőn mégcsak vetnek, akkor ő már az aratógépeket javítja. De így van ez más gépek esetében is. A például még csak sarjad a teken, amikor Horváth bácsi keze alól már egymás után gördülnek ki a rendbehozott kaszálógépek. S ezekben a napokban a silózógépeket javítja.

Ez a munka sem könnyű, hiszen a nagy tapasztalattal rendelkező szerelő tudását is alaposan próbára teszi egy- egy „lerobbant” gép gyógykezelése.

Nem egy esetben ezermesteri tudásra van szükség, hogy olcsó és legyen a munka. Ezt elsősorban az elhasznált alkatrészek ötletes felújitásával éri el.

Az elvégzett munka minőségét pedig minden dicsérő szónál jobban bizonyítja, hogy a keze alól kikerült gépek tartósan üzemképesek.

Ebben, persze, nagy része van a jól megválasztott segítőtársnak is: Tóth Józsefnek, aki már hosszú hónapok óta a munkagépek orvosának a jobbkeze.

Ászártól Császárig, Etétől Csatkáig több ezer hold szántóföldön végzik a munkát a Kisbéri Gépállomás traktorosai. S az a tény, hogy a termelőszövetkezetekben elégedettek a gépek munkájával, nem utolsó sorban Horváth Gábor és Tóth József érdeme is.

ke.

Forrás: library.hungaricana.hu/Komárom Megyei Dolgozók Lapja, 1964. augusztus (19. évfolyam, 61-69. szám) / 1964-08-12 / 64. szám

Írj Te először kommentet "A munkagépek orvosai – Kisbér 1964"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*