Bánki Donátra emlékeztek Bakonybánkon

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Facebook oldalán és a Mimegyenk.hu oldalon tette közzé, hogy Bánki Donátra emlékeztek Bakonybánkon, szülőfalujában. Az ünnepségről ezt írják – idézzük:

“Június 5-én tartotta Bakonybánk önkormányzata hagyományos megemlékezését a megye híres szülötte, az 1859. június 6-án született Bánki Donát születésének évfordulója alkalmából.

Bánki Donát korának egyik legnagyobb tudósa, feltalálója volt. Csonka Jánossal együtt a magyarországi motorgyártás megteremtőjeként tartják számon.

Találmányai a teljesség igénye nélkül: dinamóméter, elevátor, Mechwart-féle forgóeke gőzerejű talajművelő gép, porlasztó, karburátor, vízporlasztásos Bánki-motor, elsőkerék-meghajtású automobil, repülőgép stabilizátor, kettősátömlésű vízturbina.

A fáradhatatlan elme újabb és újabb kihívásokat keresett, melynek nyomán olyan találmányok születtek, melyek az emberiséget szolgálták. 10 szabadalmat tudhatott magáénak.

A helyi megemlékezésen beszédet tartott a megyei önkormányzat képviseletében dr. Veres Zoltán jegyző, aki megemlítette a feltaláló szakmai munkássága mellett a szerény és nemes lelkű tudós igaz emberi jellemét.

Az ünnepségen képviseltette magát az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, a hallgatói önkormányzat képviselői, a Magyar Mérnöki Kamara, a Gépipari Tudományos Egyesület, a Bánki Donát Természetbarát Egyesület, a feltalálóról elnevezett kisbéri és az ajkai szakképző iskola, a helyi Bánki Donát ipari park képviselői, a helyi civil szervezetek, melyek feladatuknak tekintik Bánki Donát emlékének megőrzését. Jelen voltak Bánki Donát leszármazottainak képviselői.

A résztvevők koszorúzással tisztelegtek a szülőház helyén álló mellszobornál és emléktáblánál.

Az önkormányzat célja, hogy a születésnaphoz kapcsolódó esemény is részét képezze annak a munkának, mely a nagyszerű feltaláló emlékének megőrzését tűzte ki célul. Az ünnepséget követően a résztvevők megtekintették a Bánki Donát emlékszobát, ami felcsillantja a munkásság egy kis szeletét az érdeklődők számára.”

 

Címlapkép: Facebook/Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Írj Te először kommentet "Bánki Donátra emlékeztek Bakonybánkon"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*