Ezt írta az újság 1993-ban: “Kisbéren az utolsó „Oros Dönyör””

/Kép címe: “A fedezőmén 20 éves létére daliás” – Forrás:Libraray.hungaricana.hu/24 óra, 1993. január (4. évfolyam, 1-25. szám)  /1993-01-20 / 16. szám/

Ismét körülnéztünk az archívumokban. Ezúttal egy 1993-ban a megyei sajtóban Kisbérről megjelent írást hoztuk el:


“…A
lány veti az apját

Kisbéren az utolsó „Oros Dönyör”


A
komáromi kombinát bartu- seki kényszervágóján találtuk meg Leszl Lajost, akit bizony hetekig kerestünk otthon, Kisbéren, mert hallottuk, hogy van otthon egy gyönyörű mén nála bérben.

Hát engem munkaidőben nem is lehet otthon megtalálni, mert már tizenkét éve, hogy itt dolgozom mondja Leszl Lajos, akire elég felnézni, akkora hatalmas ember. Szerintem a vágóhídon ijedtükben is kimúlnak a disznók, ha rápillantanak.

-Én mindig nagyon szerettem lovagolni, most is van otthon négy lovam, de már csak hobbiból tartom. Bár ki tudja?! A lányaim igencsak érdeklődnek a lovak iránt, a fiút nem érdekli. Pedig szép hobbi a lóval való foglalkozás. A kisbéri versenyen a nyáron a négyes akadálynál voltam bíró, mert a versenyzéshez értek. A császári István király napi fogathajtóversenyen meg második lettem a fogatommal.

Nem olcsó mulatság jegyzem meg.

De nem ám! Székesfehérváron csináltattam egy lószerszámot, 51 ezer forint volt. Egy egyszerűbb hintó benne van 70 ezer forintban. Egy „hivatalos” hintó a félmilliót is megéri.

Tudja, ma már a súlyom miatt nem lovagolhatok, de a fogat, az más!

Hentes a szakmája Leszl Lászlónak. Székesfehérváron tanult, majd ott is dolgozott 1980-ig, azóta a komáromi kombinátnál van.

Maga szedi össze a telepről a kényszervágásra váró állatokat, levágja, a többi nem az ő dolga. Vonattal jár be Kisbérről és haza, s ha már otthon van, akkor szívesen tesz-vesz a lovak rül. Azazhogy szívesen-nem szívesen, a jószág ellátást kíván.

Novemberben múlt egy éve, hogy enyém a mén. Nyírtasról hoztam. Kisbéren sok a ló, kellett egy fedezőmén, helyen is lakom, hogy tarthassam, meg könnyebb a kisbérieknek és környékbelieknek is idáig elhozni, mint messzebb mént keresni.

Ezt nem elsősorban a jövedelemért, hanem a hobbiért vállalja az ember. A egyébként „Oros Dönyör”, a kisbéri alapítású „Dönyör”-vérvonal utolsó tagja.

Csodálatos, hogy vannak megszállottak, akik időt, pénzt, fáradságot nem kímélve őrzik, a hazai lovaskultúrát. A kisbéri ménes ivadékainak, vérvonalának őrzése valódi értékmentés.”

 

Forrás:Libraray.hungaricana.hu/24 óra, 1993. január (4. évfolyam, 1-25. szám)  /1993-01-20 / 16. szám

Írj Te először kommentet "Ezt írta az újság 1993-ban: “Kisbéren az utolsó „Oros Dönyör””"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*