“Szakmunkásképzés a Gammában” – a harmadik tanműhely…

/A képen: régi fémmegmunkáló gép – Forrás:wikipedia/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1970-as évek közepéből olvashat egy cikket:

Szakmunkásképzés a Gammában

KISBÉR, a Bakony-alja központja egyre iparosodik. A környező községek iskoláinak végzősei hamar megtalálják a megfelelő szakmát, hiszen az iparosodás szükségessé tette a szakmunkásképzés javítását, bővítését. Néhány éve nyílt meg a Gamma gyáregység szomszédságában a 314. Szakmunkásképző Intézet fiókintézete, mely elsősorban a Gamma szakmunkás-utánpótlását hivatott biztosítani. Persze, az intézet kisbéri tagozata ennél többre is vállalkozik. Az intézet diákjai a gyakorlati foglalkozást a gyár területén létesített tanműhelyben végzik. A tanműhely szerepe az utóbbi években megnőtt. Gyurcsik Lajos, a gyáregység vezetője így beszél erről:

Ez a harmadik tanműhelyünk, az előbbi kettő szűknek, korszerűtlennek bizonyult, pontosabban, a gyorsan fejlődő szakmunkásképzés eredményeképpen hamar kinőttük. A mostanit 1972-ben nyitottuk meg, 5 millió forintos beruházással épült (a törzsgyár költségén), de a berendezése is tetemes összegbe került. Most viszont elmondhatjuk, hogy a megye egyik talán a legjobban legkorszerűbben felszerelt ilyen jellegű tanműhelye. A berendezés 60—65 százaléka a gépi forgácsolást szolgálja. Műszerészeket, géplakatosokat, szerszámkészítőket képez itt az intézet. A műhely 200 tanuló foglalkoztatására alkalmas, jelenleg 150 tanulónk van.

A MODERN, jól felszerelt tanműhely nagy segítséget jelent a környék és Kisbér gazdaságainak is, hiszen a tsz-ek, állami gazdaságok ide küldik alapképzésre a szakmunkástanulókkal együtt leenszakembereiket. A gyáregység ezt amolyan segítségnek könyveli el, s természetesen nem vár érte semmilyen ellenszolgáltatást.

Jelenleg nyolcán foglalkoznak a szakmunkástanulók oktatásával, közülük ötöt a gyáregység biztosított (minden szakoktató rendelkezik gimnáziumi végzettséggel, sokan zülük főiskolán tanulnak). Gyáregységünknél 320-an dolgoznak most, 150 a szakmunkástanulók száma. A szakmunkásképző intézet majdnem teljes mértékben a Gammának képez szakmunkásokat. Az elmúlt évben harmincan végeztek az intézetben, idén negyvenkilencen kapnak szakmunkás-bizonyítványt. Az idén végzők közül csupán négyen mennek más munkahelyre, a többi a Gammában fog dolgozni. Olyan feltételeket igyekszünk biztosítani a frissen végzett szakmunkásoknak, hogy vonzóvá tegyük számukra a Gammát…”

 

HAMAROSAN JÖVÜNK A CIKK FOLYTATÁSÁVAL – A SZERK.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1974. május (27. évfolyam, 100-125. szám)  / 1974-05-01 / 100. szám

Írj Te először kommentet "“Szakmunkásképzés a Gammában” – a harmadik tanműhely…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*