Ismeri Kisbér környékét? Aka: festői szépségű helyen a Bakony lábánál

(fotó:akakozseg.hu)

Sorozatunkban virtuálisan körbejárjuk a Kisbéri Járás településeit, számba vesszük a környék értékeit, érdekességeit – a teljesség igénye nélkül. Ezúttal Akával, Komárom-Esztergom megye legkisebb településével foglalkozunk.

“Aka az északi Bakony északkeleti lábánál fekszik, a Móri-ároktól délnyugatra. Elzárt, csendes, nyugodt település. Településszerkezete: dombvidéki sorfalu.Aka Komárom- Esztergom megye legkisebb települése a Bakony lábánál.

A dombokkal körülvett tájat tölgyerdők tagolják, kisebb, nagyobb patakok szelik át. A kirándulók felejthetetlen gyalogtúrákat tehetnek a környező erdőségekbe és a festői szépségű akai tavakhoz.A község népessége: 291 fő (magyar és német). A település területe: 18,10 km2, népsűrűsége 16,08 fő/km2.

Ezen a tájon már a vaskorban megtelepedett az ember, ezt az itt feltárt sírok bizonyítják.

A település első okleveles említése 1358-ból ismert, neve valószínűleg személynévből származik.
A török támadások következtében 1536-ra teljesen elnéptelenedett, csak a 17. század második felétől népesült be újra. Ekkor katolikus szlovákok és németek is megtelepedtek területén. A 18. században a Batthyányi család birtokában volt és ezt követően került báró Fiáth József tulajdonába.
A báró nevéhez fűződik az itteni fejlett sertéstenyésztés meghonosítása. A település népessége 1900-ban volt a legnagyobb, majd a jobb megélhetés reményében jelentős elvándorlás kezdődött.
A II. világháború után a németek kényszerű kitelepítése miatt a lakosság száma tovább csökkent. A község mezőgazdasági termelésből tartja fenn magát. A helyi termelőszövetkezet 1976-ban az ácsteszéri-súri-csatkai tsz-hez csatlakozott, majd1989 után ismét önállósult.
Több egyéni gazdaság is alakult a faluban, de a munkaképes korosztály jelentős része Mór üzemeiben dolgozik.
A települést 1950-ben csatolták Veszprém megyétől Komárom megyéhez.
Templom – fotó:akakozseg.hu
 Kossuth Lajos utca 75. – Műemléki Vendégház
A ház a falucska egyetlen főutcáján található, a templom, és a vegyesbolt közvetlen szomszédságában. Ideérve számos szép bakonyi parasztházat csodálhatunk meg.
Megférnek itt egymás mellett a tősgyökeres akaiak régimódi házai és a városból idetelepülő vagy a szabadidejüket itt töltő lakosok korszerűen felújított pihenőházai.
A Kossuth L. u. 75. szám alatti épület az 1800-as évek végén készült, a bakonyi parasztházak jellegzetes stílusában, melynek fő eleme a hosszában futó oszlopos tornác.
Az utóbbi években az épület, a régi kor stílusjegyeinek meghagyásával teljes korszerűsítésen esett át, új padlózatot és szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat és a teljes födémet is. Kívülről, belülről hófehérre festették. A ház teljes komfortosítása is megtörtént, bevezetésre került a folyóvíz, a szobákhoz fürdőszobák kerültek kialakításra.

Megmaradt a régi idők emlékeit őrző kemence, a fagerendázat és az eredeti elrendezés. A ház 100 m2 alapterületű, ebből jelenleg egy 80 m2-es önálló bejárattal rendelkező lakrész vendégházként működik. Ide belépve először a régies konyha tárul elénk a fehérre meszelt kemencével, mely ma is működőképes.

A konyhában egy reggelizősarkot és egy főzősarkot alakítottak ki, mely rendelkezik villanytűzhellyel, mikrosütővel és hűtőgéppel is. A konyha edényekkel, evőeszközökkel felszerelt.
Innen jobbra nyílik a „tiszta szoba”, melyben meghagyták az eredeti bútorokat a páros ággyal. Apró fürdőszoba kapcsolódik a szobához, melyben mosdó, tusoló és WC található.
A kemencés konyhából balra nyílik a „vadász szoba”, mely nevéhez híven trófeákkal, agancsokkal lett dekorálva. Két különálló ágy található benne. A szoba végéből tágas fürdőszoba nyílik, fürdőkáddal, mosdóval, különálló WC-vel. A szobák télen cserépkályhával fűthetők, érkezéskor természetesen meleg szobák várják a látogatókat.

A ház végében 1784ben épült pince található, nyáron itt is elfogyasztható a szabadban sült, főtt étel.A ház másik végét a tágas terasz zárja le, ahonnan szép kilátás nyílik az erdőre, ahol gyakorta őzeket is megleshetünk. A telek végén aprócska ér folydogál.

A házhoz 1600 m2-es füves kert tartozik, sátorozási lehetőséget is kínálva a vendégházat igénybevevő vendégek részére.
Azoknak kínálja a tulajdonos a historikus parasztházat vendégszállásként, akik szeretik a csendet, a régi, ráérős idők hangulatát, de akik a mai kor komfortjáról sem szeretnének lemondani.
A környéken lehetőség van túráskodásra, biciklizésre, lovaglásra, horgászatra, a környező nevezetességek meglátogatására, a környék apró éttermeinek felfedezésére, és arra, hogy mai rohanó életmódunk közepette rácsodálkozzunk újra az élet apró örömeire kisebb, nagyobb patakok szelik át.
A kirándulók felejthetetlen gyalogtúrákat tehetnek a környező erdőségekbe és a festői szépségű akai tavakhoz. (forrás:bameva.hu)
KÉPEK AKÁRÓL:

Írj Te először kommentet "Ismeri Kisbér környékét? Aka: festői szépségű helyen a Bakony lábánál"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*