„…végigkóstolhattuk az ászári pince valamennyi kiváló borát…”

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1990-es évek elejéről olvashat egy cikket – 2. rész (Az első részt ugyanebben a rovatban – „Színes” – találja!):

“”Látogatás az ászári borospincében

Borban az igazság, borban a vigasz…!”

…Európában, illetve a világ borkedvelő részein Magyarországot sok minden előtt tokaji borairól tartják számon. Az ászári bor híre nem olyan régi s külföldön tán nem oly elterjedt még, de bárki borszakértő megkóstolná a szóban forgó ászári aranysárga nedűt, aligha helyezné a tokaji mögé, legalábbis közvetlen mellette a helye…

Édeskés, aromás, fűszeres, csodálatos illatú és zamatú, talán nem véletlen, hogy az elnevezésben a népi humor az asszonyokkal hozta kapcsolatba, bizonyos, hogy egyetlen korty egy ilyen borral telt pohárból felérhet bármi tüzes csókkal… Benne van az élet, a természet, a napsugár… minden ami vigaszt, orvosságot nyújthat minden bajunkra.

Azt persze mondanom se kell, hogy nem csupán a magam kedvéért lehettem mindennek részese, a hordók szemléjét szertartásos borkóstoló követte, melyen részt vehettek mindazok, akik a legtöbbet tették a legutóbbi kisbéri autósverseny sikeréért.

A gyertyafényes, boltozatos  mennyezet alatt végigkóstolhattuk az ászári pince valamennyi kiváló borát. Ezerjót, veltelínit, olaszrizlinget, hárslevelűt…, az ötödiknél már meg se tudtam jegyezni… s amikor megkóstoltuk hozzá a szomszédos Keréktelekiről érkezett csárdatulajdonos, Ligeti Lajos bácsi pörköltjét az ászári Bárány Jánosné, Erzsiké aranyló galuskájával, arra pedig megint asszonyfektetőt ittunk… hát kérem, ilyen érzés nincs még egy a világon. Aki nem hiszi, álljon be jövőre az autóversenyt előkészíteni a Willisits céghez vagy sponzornak a SAVA-OREX mellé, s biztosan részesedhet ebben az örömben…

A fehér asztalnál pedig tovább beszélgethettünk Böőr Gyulával az ászári pincészet helyzetéről, jövőjéről.

Elmondotta még, hogy ma egész Európában nagy verseny folyik a piacok megtartásáért, megszerzéséért. Talpon csak az a cég maradhat, amelyik hosszú távon garantálni tudja a minőségi árut. Az elmúlt évtizedekben Magyarországon sok új borpince létesült, sok új címke virít sokféle palackon. Legtöbbjük azonban csak rontja a magyar bor jó hírét, nem felel meg a minőségi követelményeknek, az üzleti tisztességnek…

Ászár őrizni, fényesíteni kívánja kivívott hírét, nevét, s ezért megpróbálják átvészelni azokat az éveket is, amikor a piac éppoly rossz, mint az időjárás, s egy-egy termést nyereség nélkül kell tárolni, értékesíteni. A szakszerű munka, gondosság, igényesség, a hagyományőrzés és a korszerű technológiák ötvözete – hosszú távon meg kell, hogy hozza gyümölcseit!

Sulyok Kálmán”

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 1993. szeptember (4. évfolyam, 203-228. szám)  / 1993-09-30 / 228. szám

Kiemelések tőlem – a szerk.

Írj Te először kommentet "„…végigkóstolhattuk az ászári pince valamennyi kiváló borát…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*