Agrárminisztérium: századokon átívelő érték a kisbéri ménes

A Magyar Távirati Iroda közleménye a tegnap kisbéri rendezvénnyel kapcsolatban, melyet a lovardában tartottak:

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta a fel a figyelmet, hogy a kormányzati támogatással megvalósult, mintegy 850 millió forintos fejlesztés egyaránt szolgálja a kisbériek mindennapjait, ünnepeit, hagyományait és jelentősen erősíti a turizmus, az idegenforgalom lehetőségeit.

A miniszter elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programban is kiemelt helyen szerepeltek a lovaglással, lótartással kapcsolatos fejlesztések. Rendelkezésre állt támogatás a lótartás általános korszerűsítésére, és mintegy kétmilliárd forintot biztosítottak fedett lovardák kialakítására, létrehozására, felújítására és bővítésére. A sikeres projektek megvalósításával elérhetővé válnak olyan, modern technológiával felszerelt és magas színvonalon működő létesítmények, amelyek megfelelnek a jelenkor elvárásainak – tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy a genetikai erőforrások pótolhatatlan értéket képviselnek, amelyek a nemzeti örökségünk részei. Magyarország kormánya kiemelt feladatként tekint erre a területre is.

Ezért a KAP Stratégiai Tervben is segítjük a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, illetve új elemként a fajtarekonstrukció alatt álló fajták fennmaradását. Köztük a hagyományos hazai lófajták, így természetesen a kisbéri félvér megőrzését is. Az erre a célra irányuló egyik kiírást az elsők között hirdették meg, és június 3-tól kezdődően egy hónapig lehet benyújtani a pályázatokat – húzta alá Nagy István.

Címlapkép forrása: Facebook/Kisbéri Polgármesteri Hivatal

Írj Te először kommentet "Agrárminisztérium: századokon átívelő érték a kisbéri ménes"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*