Ő Kisbérről származik: Török János

Néhány alkalommal olyan Kisbéren született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentőset alkottak itt.

Török János (Kisbér, 1907. május 17.Mosonmagyaróvár, 1969. június 17.) állatorvos, egyetemi tanár.

Életrajza

Édesapja a kisbéri állami ménesbirtok méneskari alhadnagyaként dolgozott, édesanyja Cseh Julianna. 1925-ben kezdte meg tanulmányait a Magyar Király Állatorvosi Főiskolán, ahol 1929-ben kapta meg oklevelét.

Hétéves tanszéki munka után Tamásiba, majd Sárvárra helyezték állatorvosnak. 1937-ben tette le az állatorvosi tiszti vizsgát. Ezután Ráckevén dolgozott, majd 1939-ben kinevezték Magyaróvár járási főállatorvosának.

1943 decemberétől Győr-Sopron megye és Győr város vezető főállatorvosaként működött. 1954-ben rövid ideig az Agrártudományi Egyetemen vállalt tanszékvezetői állást, majd a mezőgazdasági akadémiák újbóli felállításakor az egyetemi jellegű Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia állatbonc- és élettani tanszékének vezetését látta el 1954-től 1959-ig, egyúttal a Lajta-Hansági Állami Gazdaság szaktanácsadója is volt.

1960-ban egyetemi tanári kinevezést kapott, élete végéig az időközben Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolára keresztelt tanintézmény tanszékvezetője volt, 1962 és 1965 között annak rektorhelyettesi tisztségét is ellátta. Főleg tenyésztési és tartási kérdésekkel összefüggő vizsgálatokat végzett. Több mint 40 tanulmánya jelent meg a szaklapokban.

Elnyerte a Munka Érdemrend arany és ezüst fokozatát. 62 éves korában, váratlanul érte a halál. A magyaróvári temetőben kísérték utolsó útjára.

Forrás:wikipedia

Írj Te először kommentet "Ő Kisbérről származik: Török János"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*