Nagy Péter már három helyet javított 2012-es olimpiai helyezésén

/A képen: Nagy Péter a tokiói olimpián – MTI fotó/Czeglédi Zsolt/

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) levélben tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) arról, hogy a súlyemelő Nagy Péter 2012-es londoni olimpiai eredményét módosították, és az ólomsúlyú magyar versenyző kategóriájában a nyolcadik helyre lépett előre.

A MOB honlapjának híre szerint a brit fővárosban a férfiak plusz 105 kilogrammos mezőnyében eredetileg 11. helyen végző Nagy Péter pozíciója azért változott, mert az olimpiai doppingtesztek utólagos újraelemzésénél több pozitív mintát is találtak riválisainál, az ezt követő kizárások nyomán pedig a NOB hivatalosan is a nyolcadik helyre sorolta a magyar súlyemelőt.

A szegedi emelő, aki 2012-ben szerepelt először olimpián, nem egyszerre ugrott három helyet előre, hanem különböző időpontokban buktak meg hárman az előtte végzett vetélytársak közül. Előbb – 2016-ban – a Londonban tizedik fehérorosz Jauheni Zarnaseket, 2017-ben a bronzérmes orosz Ruszlan Albegovot, legutóbb pedig az eredendően ötödikként zárt grúz Irakli Turmanidzét diszkvalifikálták doppingvétség miatt. Turmanidze 2021-ben akadt fenn a doppingrostán mintája újratesztelésének következtében, ügye azonban jogilag csak most zárulhatott le a NOB-nál.

Nagy Péter második ötkarikás szereplésén, 2016-ban Rio de Janeiróban a tizedik, majd 2021-ben Tokióban a hetedik helyen végzett. Negyedik olimpiai fellépésének ugyanakkor csekély a valószínűsége. A 38 éves emelőnek hatalmasat kellene javulnia, hogy a párizsi olimpiára selejtező versenysorozat április elején esedékes utolsó állomásán, a thaiföldi Phuketen rendezendő világkupán olyan összetett eredményt érjen el, amivel befér az indulásra jogosultak közé.

-MTI-

Írj Te először kommentet "Nagy Péter már három helyet javított 2012-es olimpiai helyezésén"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*