Kitüntették őket

Vasárnap későn délelőtt tartották az augusztus 20-i városi ünnepséget Kisbéren a Kiskastély kertjében – olvasható a Kisbéri Polgármesteri Hivatal Facebook oldalán.

Ezen az eseményen adta át a város polgármestere, Sinkovicz Zoltán a Pro Urbe díjat id. Magdalics Gyulának és dr. Bozori Endrének.

A kitüntetettek méltatása:

Id. Magdalics Gyula:

1934. július 8-án született Budapesten. Szüleivel és húgával Évával- együtt 1940-ig Budapesten laktak, ezután költöztek Kisbérre.

Itt járta ki a polgári iskolát. A polgári elvégzése után a Keményítőgyárnál kezdett el dolgozni, ahol kezdetben géplakatos ipari tanuló volt. 1950-1964-ig esztergályosként dolgozott. Már az ipari tanuló évei alatt bekapcsolódott az ifjúsági mozgalomba. Összefogta és támogatta a fiatalokat. Táncesteket, nótaesteket, kirándulásokat, színi előadásokat tartott és szervezett. 1957-ben házasságot kötött Kálmán Ilonával. Házasságukból egy fiú született. Ekkoriban a keményítőgyárnál laktak és itt is dolgoztak. A gép – és villamosipari technikum elvégzése után nevezték ki a Keményítőgyár főmechanikusának. Az itt eltöltött évek alatt számos kitüntetéssel ismerték el a munkáját. Többször kapott kiváló dolgozó címet is. 1974-ben választották meg a Kisbéri Pártbizottság titkárának. Időközben elvégezte a pártiskolát, s a politikai gazdaságtan szakosító főiskolát is. 1977-ben a Kisbéri Nagyközség Tanácselnökévé választották. Nyolc évig dolgozott tanácselnökként. Polgári védelmi parancsnoki munkájáért többszöri Honvédelmi érdeméremben részesült. Tevékenysége során a település köztiszteletnek örvendő, tekintéllyel rendelkező vezetőjévé vált. A tanácsi feladatok megoldásában higgadt, nyugodt, kiegyensúlyozott emberként ismerték meg.

Elméleti ismereteit és gyakorlati tapasztalatait munkájában jól kamatoztatta. Széleskörű kapcsolatokkal rendelkezett, melyeket eredményesen használt fel a település fejlesztés és ellátás alakításában. Elnökségének idején kezdődött el a település fejlődése, városiasodása. Tevékenysége során jelentősen előre haladt a közös települések vízellátása, megkezdődött a szennyvíz hálózat építése. Épült egy új 16 tantermes általános iskola, körzeti tornacsarnok és fejlődött az óvodai ellátás is. Gyermekkörzeti rendelőt építettek, üzemorvosi munkahelyet létesítettek. A lakossági ellátás érdekében korszerű piacot hoztak létre. Jelentős eredményeket ért el az egészségügyi az oktatási a közművelődési intézmények és egyéb létesítmények felújításában, korszerűsítésében, közvilágítási hálózat bővítésében, közlekedési feladatok fejlesztésében, járdák és utak építésében. Megoldódott az intézményes szemétszállítás is. Tisztelt és elismert vezetője volt az apparátusának. Munkatársaihoz fűződő viszonya korrekt volt. A városi jogú nagyközségi cím megszerzésével párhuzamosan fejlesztette az apparátus munkafeltételeit, korszerűsítette a szervezeti felállást. Színvonalas, eredményes munkát végzett és ezt kollégáitól is elvárta. Vezetési módszerében a demokratizmust érvényesítette. Megfontoltan irányított és cselekedett.

Emberi magatartására példamutatás volt a jellemző, mely másokra is ösztönzően hatott. Részt vett Kisbér város címere és várossá nyilvánításának előkészületeiben is. 1985-ben kiváló munkájáért érdeméremben részesült. 1985-1989-ig a pártbizottság első titkárának választották. 1989-ben vonult nyugdíjba. Nyugdíjas évei kezdetén továbbra is aktívan dolgozott más területen. Korához képest jól van, nem szorul segítségre. Jelenleg egyedül él családja közelében.

Dr. Bozori Endre:

Kisgyermek korától Kisbéren él. Általános és középiskolát is itt végezte, majd a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett diplomát.

Ő volt Kisbér Városi Jogú Nagyközség utolsó tanácselnöke és Kisbér Város első polgármestere. Ezen megbízatásait három választással, összesen 13 évig végezte. Fontosabb általa kezdeményezett és irányított tevékenységek: Tornaterem tornacsarnokká alakítása, Ászár-Kisbér közötti kerékpárút megépítése, Új tanácsház építése. Jelszava volt, hogy a városépítést a föld alatt kell kezdeni. Ennek jegyében indult az új önkormányzati tevékenység. Így a jelentős felbontásokkal járó nagyközép nyomású gázvezeték kiépítése Bábolna és Kisbér között, MATÁV-val való közös vállalat alapítása és a térség 20 településének modern, üvegszálas digitális telefonhálózattal való ellátása, nagytó tisztítása és új meder kialakítása. A nagytó vízminőségének megőrzése miatt 100 millió forintos német környezetvédelmi pályázati támogatásból megkezdődött a város teljes területének csatornázása is.

E tevékenységek mind jelentős útfelbontással és némi kényelmetlenséggel jártak, amit a kisbériek a jó célt megértve türelemmel viseltek el és támogattak. Ezen kívül még több jelentős beruházás és tevékenység is történt az ő szolgálati ideje alatt, a Római Katolikus Templom teljes belső felújítása és az összes freskó restaurálása, valamennyi településrész egyházának támogatása. Létrejött a Kisbér Városi Rendőrkapitányság. Valamennyi közmű építési munkához a tornacsarnok téglajegyeinek befizetésével kezdődően, a telefon 25.000 forintjával, majd a csatornaépítés 50.000 forintos hozzájárulásával bezárólag a lakosság valamennyi közmű megépítéséhez anyagilag is hozzájárult. Az általa vezetett Víziközmű Társulat által felvett 360 millió Ft hitel szerződés szerint 20 év alatt pontosan és határidőre történő visszafizetésével 2014-ben zárult dr. Bozori Endre polgármesteri tevékenysége.

20 évig volt a Megyei Önkormányzat Ügyrendi Bizottság elnöke, ahol nem csupán Kisbér, de az egész térség érdekeiért lobbizott. 2010 és 2014 között Kisbér Város önkormányzati képviselőjévé választották. Egész munkássága alatt törekedett a pártatlan, Kisbér fejlődését és a kisbéri emberek boldogulását segítő intézkedéseket hozni. Korrekt, kitartó és eredményes munkássága elismeréseként a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.”

Forrás és fotó: Facebook/Kisbéri Polgármesteri Hivatal

 

Írj Te először kommentet "Kitüntették őket"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*