“…ha fentartjuk a telivértenyésztésnek Kisbéren, ennek csupán első rangú anyaggal van létjoga…”

/A kép illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Urbán Tamás/

Kisbér korabeli lovasélete iránt érdeklődőknek érdekes lehet az alábbi régi sajtóhír részlet:

Elég pedig egy pillantást vetni a kisbéri telivértörzs jelenlegi állományára, hogy arról meggyőződjünk, miszerint országos telivértenyésztésünk az import költségeit a legközelebbi években sem nélkülözheti a hanyatlás veszélye nélkül.

A kisbéri létszám jelenleg a rendszeresített harmincz kanczáról 24-re szállt le, ezek közül is 7—8 részint magas kor, részint egyéb fogyatkozás miatt alig vehető számba.

Ha tehát a telivértenyésztést magát Kisbéren fennakarjuk számbavehető kanczatörzszsel tartani, akkor a legközelebbi évek alatt jelentékeny számú kancza importra van szükség, még pedig csupán első-rendü, tehát nagy áru kanczákra. Arról ugyanis különbözhetnek a nézetek, vájjon szükséges-e tovább folytatni a telivérkanczák tartását és yeariing-ek eladását Kisbéren ; de abban, ugy hiszszük, nincs véleménykülönbség, hogy az esetben, ha fentartjuk a telivértenyésztést Kisbéren, ennek csupán első rangú anyaggal van létjoga.

Részünkről szükségesnek tartjuk ma még ama telivérkanczák létszámának fentartását Kisbéren, ha az lehetségessé válik, de ennél még sokkal fontosabbnak. sőt egyenesen az országos telivér-tenyésztés életkérdésének tartjuk azt, hogy a legelső rendű apalovak létszáma Kisbéren fentartassék oly számban és minőségben : melyet telivér-tenyésztésünk fejlesztése okvetlenül igényel.

S hogy állunk e tekintetben? Szegény öreg Buccaneer-ünk az utolsó időben teljesen harczképtelen lett, sőt tartunk attól, hogy alig láthatjuk már soká. Bois-Roussel is kivénült, s már régen nem számit a telivér-tenyésztés tekintetében, Gunnersbury és Kisbér-öcscse nincs divatban. Verneuilt — szerintünk — érdemetlenül hanyagolják el e pillanatban, bár mult évi eredményei fényesek voltak, de hatalmas alkotású sarjai kétéves korukban még nem elég pénzkeresők. — Ruperra—Pásztor babérjait talán a jövő termi meg.

Marad tehát mint első rendű és egyszersmint teljesen elfoglalt apaló : Doncaster és Craig Millar.

Ez tisztán számra is kevés, hátha még figyelembe veszszük, hogy a Newminster—Stokwell és Pocahontas  vér ama 350—400 kancza között, melyek nálunk versenytenyésztésre használtatnak, több mint 200 kanczában képviselve van,  s  ugyanez a — bár felette becses vér —foly többnyire a kisbéri mének ereiben is.

Országos telivértenyésztésünknek tehát vérvegyités szempontjából már is szüksége lesz a legközelebbi években uj elsőrendű apalovak importjára, ha a hirtelen hanyatlás veszélyeit ki akarjuk kerülni…”

 

Forrás:library.hungaricana.hu/Vadász- és Versenylap 31. évfolyam, 18871887-03-17 / 11. szám

FOLYTATJUK!

Írj Te először kommentet "“…ha fentartjuk a telivértenyésztésnek Kisbéren, ennek csupán első rangú anyaggal van létjoga…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*