Mind az öt gyermekének gondozását súlyosan elhanyagolta – Vádemelés

/Fotó: Pixabay.com/

A kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a nővel szemben, aki alkoholista életvitelével mind az öt gyermeke gondozását súlyosan elhanyagolta.

A vádirat szerint a nőnek öt gyermeke született, akiket a néhai férjével közös, Kisbérhez közeli családi házban neveltek.

A házastársak ittas állapotban gyakran veszekedtek, előfordult, hogy a nő ittas állapotban ismeretlen helyre távozott, a szülői magatartás miatt 2019. júniusa és 2020. októbere között többször volt rendőri intézkedés náluk. A nő italozása rendszeressé vált, gyakran egész nap alkoholt ivott. Eközben a gyermekek nevelési, felügyeleti és gondozási feladatait súlyosan elhanyagolta.

A gyermekek részére nem főzött, a lakást nem takarította, élelmiszert nem vásárolt rendszeresen. Az öt éves gyermekéért az óvodába ittas állapotban ment, a két éves gyermekét nem látta el, az iskolás korú gyermekei nevelésével nem törődött, iskolai felszerelés, házi feladat hiányával nem foglalkozott.

A gyámhatóság a kiskorú gyermekek védelembe vételét rendelte el, az anyát a gyermekjóléti szolgálattal történő együttműködésre, mentálhigiénés szakemberrel való kapcsolatfelvételre, a túlzott alkoholfogyasztástól való tartózkodásra, betegségei kivizsgálása céljából orvosi, pszichológiai vizsgálat igénybevételére, az oktatási intézményekkel való kapcsolatfelvételre, a gyermekek tanulmányi eredményeinek figyelemmel kísérésére kötelezte. Az anya az intézkedések ellenére nem változtatott a magatartásán. A nő a gyermekekkel 2020. augusztusának végén elköltözött Dunaalmásra, ahol alkoholista életvitelét folytatta, a gyermekei gondozását ugyancsak elmulasztotta.

A gyámhatóság 2020. október 6-án az öt gyermeket nevelőszülőnél, illetve gyermekotthonban helyezte el. Az anya életvitele, elhanyagoló magatartása a kiskorú sértettek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

Az ügyészség indítványozta, hogy a Komáromi Járásbíróság a büntetlen nőt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezheti, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülhet – tájékoztatott bennünket a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője, Dr. Horváth Sándor.

 

Írj Te először kommentet "Mind az öt gyermekének gondozását súlyosan elhanyagolta – Vádemelés"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*