Kisbér környékének közlekedési útvonalairól: a 8146-os számú út

/A kép illusztráció! – Fotó:Pixabay.com/

A 8146-os számú mellékút egy közel 17,5 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Komárom-Esztergom megye területén. Nagyigmándot köti össze Kisbér térségével, ezen belül is Ászárral és a 81-es főúttal.

Nyomvonala

Nagyigmánd központjában indul, a 8136-os útból kiágazva, annak 20+700-as kilométerszelvénye közelében, nagyjából délnyugati irányban. Tárkányi utca néven húzódik a belterület déli szélén, nagyjából 1,7 kilométer után keresztezi a Székesfehérvár–Komárom-vasútvonal vágányait, Nagyigmánd-Bábolna vasútállomás térségének déli szélénél, majd nem sokkal ezután elhagyja a település utolsó házait is és átlép Bábolna területére. Ott szinte csak gazdálkodási hasznosítású létesítményeket és külterületeket érint, az 5. kilométerétől már teljesen tárkányi területen folytatódik; ugyanott ágazik ki belőle Bábolna központja felé a 8149-es út.

6,4 kilométer után éri el Tárkány belterületének északi szélét, ahol a Rákóczi Ferenc utca nevet veszi fel. Még a 7. kilométere előtt egy kisebb kiteresedést ér el, itt torkollik bele nyugat felől, Csép irányából a 8148-as út, közel 6 kilométer teljesítése után. Innen a folytatása a Fő utca nevet viseli, a belterület déli széléig, vagyis majdnem 2,5 kilométeren át, annak ellenére is, hogy közben egy csaknem 90 fokos irányváltása is adódik.

A lakott területet elhagyva még sokáig tárkányi területen folytatódik, elhaladva egykor népes, ma már alig lakott külterületi településrészek, puszták mellett. Már a 13. kilométere után, de még mindig bőven a község területén jár, amikor – nyílt vonali szakaszon – újból keresztezi a komáromi vasút nyomvonalát. 14,2 kilométer után lép csak át Ászár területére – a határátlépést magas betonkerítés felbukkanása jelzi az út nyugati oldalán, emögött működött az évszázados múltú ászári keményítőgyár, melynek a közelmúltig még saját vasúti megállóhelye is volt (nevével ellentétben az is tárkányi területen).

Ászár belterületének északi szélét mintegy 16,3 kilométer után éri el az út, szinte ugyanott még egyszer áthalad a vasút sínjei felett; itt található, az átkelő északnyugati oldalán Ászár megállóhely is. Innen a Gyári út nevet viseli – ez is utal rá, hogy a falu többfunkciós, messze nem csak keményítőt előállító gyártelepe milyen jelentőséggel bírt a helyiek szempontjából –, a központ közelében pedig a Kossuth Lajos utca nevet veszi fel. Így is ér véget, beletorkollva a 81-es főútba, annak 49. kilométere közelében.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 17,466 kilométer.

Települések az út mentén

 

Forrás:Wikipedia

Írj Te először kommentet "Kisbér környékének közlekedési útvonalairól: a 8146-os számú út"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*