Ezt vajon látta már? Kisbér-Batthyány pusztai Virágzó Termelőszövetkezet tehenészei…

(fotó:filmhiradokonline.hu)

A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy város, annak környéke életéből, történelméből:

A kisfilm 1953-ban készült.

A KISFILM MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON ALÁBBI HIVATKOZÁSRA (CÍME: Magyar Békeharcosok jelentik):

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=11274

Elhangzó szöveg:

a./ Újságírók látogatása A Béke-Világtanács budapesti ülésére érkezett újságírók egy csoportja ellátogatott a Klement Gottwald Villamossági Gyárba. Megtekintették a régi és új épületeket, a gyár műhelyeit. Amerre megy a kis csoport, a munkások néhány percre abbahagyják a munkát, köréjük gyűlnek. A látogatók között van Richard Ames, a londoni “Daily Mail” munkatársa. Az újságírók kérdésére Pálházi Sándor kétszeres sztahanovista elmondja, hogy májusban 5000 forintot keresett. Ezek az újságírók most személyesen győződhetnek meg arról, mennyire megváltozott a magyar dolgozók élete. Megismertetem népemmel a magyar nép életét, békéért végzett munkáját – mondotta George Whellen, a New York-i National Guardian munkatársa. Ezt a szót: béke – tolmács nélkül is megértik mindenütt a világon.

b./ Karcagi fazekasok. A Karcagi Agyagipari Termelőszövetkezet dolgozói ajándékokat készítenek a Béke-Világtanács tagjainak. Szép színes edények születnek a föld agyagából. A fazekasműhely dolgozóinak szeretetét hirdeti a Miska kancsó és a többi, békeharcos vendégeink számára készített ajándék.

c./ Kisbér-Batthyány pusztai Tsz békevédelmi szerződése

A felkelő nap már munkában találja a Kisbér-Batthyány pusztai Virágzó Termelőszövetkezet tehenészeit. A brigád tagjai békeszerződésben vállalták, hogy növelik a napi tejhozamot.

Ma már naponta kétszer több tejet fejnek, mint azelőtt. 90 mázsás burgonyaátlagot és fejenként évi 350 munkaegységet ígér békevédelmi szerződésében a növénytermelő ifjúsági brigád. Matuják Margit brigádvezető felolvassa a vállalást.
Megfogadják, hogy az ifjúsági brigád a növényápolás gyors befejezése után elsőnek kezdi meg az aratást.

d./ Ifjú tervezők  A Városépítési Tervező Vállalat DISZ műtermének ifjú dolgozói levelet írtak Franciaország fiataljaihoz arról, hogy nagyszerű feladatok megoldásával harcolnak a békéért. Egyik fiatal mérnökünk – így hangzik a levél – Medvet László 29 éves és önállóan tervezi Komló új, épülő úttörő városát. Komló legfontosabb pontjain épülő házak homlokzatát a 26 esztendős Komondi Zoltán egyetemi tanársegéd tervezi. Molnár Gyula azelőtt kőműves volt. Nálunk szerkesztő munkát végez és közben esti egyetemen tanul. Mindannyiunkat jó munkára lelkesítenek a nagy feladatok. A Béke-Világtanács ülését valamennyien munkafelajánlással üdvözöltük. A levél befejező sorai így hangzanak: Építőmunkánkkal a béke ügyét szolgáljuk. Küzdjetek ti is a békéért.

forrás:filmhiradokonline.hu

Írj Te először kommentet "Ezt vajon látta már? Kisbér-Batthyány pusztai Virágzó Termelőszövetkezet tehenészei…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*