“Szakmunkásképzés a Gammában” 2. rész – “a lányok között is van érdeklődés”

/A kép illusztráció!/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1970-as évek közepéből olvashat egy cikket  (2. rész):

(A cikk első részét ugyanebben a rovatban – “Abszolút Kisbér” “Anno”  találja)

Szakmunkásképzés a Gammában

Mint Gyurcsik Lajos említette, a fiatal szakmunkások egy sor kedvezményben részesülnek az első években, a beilleszkedés időszakában. Így például kezdetben a norma 60 százalékát kell csak teljesíteniük (teljes fizetés mellett), a továbbtanulóknak biztosítják a szabad időt, sőt, jelenleg az a problémája a gyárnak, hogy kevesebben mennek tovább tanulni, mint amennyit a gyáregység érdeke megkövetelne. Tudni kell, hogy a kisbéri gyáregység még fejlesztés előtt áll. A jelenlegi épületek 1000 fő foglalkoztatására  alkalmasak (csupán kiegészítő beruházásokra van szükség a teljes létszámfelfejlesztéshez). A tervek szerint 1977—78-ra éri el a gyáregység a teljes létszámot.

A JELENLEGI szakmunkásképzés kielégíti a Gamma szakmunkás-szükségletét (évente 50—60 szakmunkást, segédmunkást vesznek fel). Érdekes, hogy a Gammában szükséges szakmák iránt újabban a lányok között is van érdeklődés. Tavaly például 10-en végeztek a gépi forgácsolás szakon, közülük 9 lány. S mint a gyáregység vezetője megjegyezte, kitűnő munkaerő lett belőlük. A lányok továbbra is a forgácsolószakmát választják. A szakmunkásképző intézet és a gyáregység azt is természetesnek tartja, ha a végzettekből ketten-hárman a környező tsz-ekbe mennek dolgozni, hiszen végeredményben ezzel a közös gazdaságokat segítik.

— Szakmunkás utánpótlás tekintetében nincs gondunk — jegyzi meg Gyurcsik Lajos. — Csak azt szeretnénk, ha a kisbéri iskolások is érdeklődnének a gyáregység szakmái iránt. Jelenleg főleg a környező községekből jelentkeznek a szakmunkásképző intézetbe. S hogy a nyolcadikat végzettek szívesen jönnek a gyárba dolgozni, annak az is a magyarázata, hogy iskolai idő alatt is olyan kedvezményeket tudunk biztosítani a tanulóknak. amelyeket a törzsgyár se képes. Elég megemlíteni, hogy nálunk a fiatal szakmunkások 7—9 forintos (az előmeneteltől függően) órabérrel kezdenek.

KODROVICS KALMAN, a 314. számú Szakmunkásképző Intézet megyei igazgatóhelyettese ígv fogalmazta meg a szakmunkásképző intézet — s az új tanműhely — szükségességét: ,,Az új tanműhely elősegíti a korszerű oktatást. Azóta az oktatók könnyebben oldják meg oktatási-nevelési feladataikat. Azt tapasztaltuk, hogy a szükséglet — a Gamma profilja is ilyen irányban fejlődik, a műszerészszakma felé tendál’’.

gyürke

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1974. május (27. évfolyam, 100-125. szám)  / 1974-05-01 / 100. szám

Írj Te először kommentet "“Szakmunkásképzés a Gammában” 2. rész – “a lányok között is van érdeklődés”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*