Ilyen is volt – “A kisbéri eke verseny” 1. rész

/A kép illusztráció! – Fotó:Fortepan.hu/Széman György/

Talán érdekes lehet, mit írt a sajtó a 19-20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1880-as évek közepéről olvashat egy cikket:

“A kisbéri eke verseny.

A komárommegyei gazdassági egyesület által f. 1. és 2-án rendezett eke- és szántás verseny, illetőleg gépvásár szépen sikerült, nagyszámú érdeklődő közönség előtt….  (ITT hiányzik egy apró szakasz az eredeti dokumentumból – a szerk.)  …mény be is teljesült, amennyiben igen élénk volt. A versenyt Ordódy Pál ur ő excellentiája mint elnök nyitotta meg nagy hatású beszédével, szép számú közönség előtt.

Ez után a bírálatok kezdődtek, biráló bizottságok alakíttattak a különböző testű ekékhez. Majd délután a bírálatok befejeztével mintegy 7 órakor a vendégsereg diszebédre kezdett gyülekezni a nagy vendéglőben, hol az ebéd végeztével tánczmulatság tartatott egész-éjfélutánig, hol a kisbéri szép hölgy-koszorut láttuk szép számmal megjelenni.

Másnap szántásverseny volt, mely a számos résztvevő által igen érdekessé tétetett. Ennek befejeztével a vendégek szét oszlottak. Köszönetet kell mondani a gazd. egyesület fáradhatatlan elnökének nagyméltóságú Ordódy Pál ur ő excellentiájának: az elnököknek : Szombathely Győző urnák a verseny rendezése körül, bár sajnos, hogy vasúti szerencsétlenség miatt nem jelenhetett meg; Ghyczy József és Zimory Béla alelnök uraknak fáradhatatlan tevékenységükért; továbbá a szép számmal egybegyűlt választmánynak, mely a bírálatokat végezte, szép de fáradságos muukájokért.

A kisbéri uradalom igazgatósága és tisztségén kivül, mely a bírálatokban s a verseny rendezésben igen tevékeny részt vett, különösen nagyhírű igazgatója, Renner Gusztáv ur érdemel nagy elismerést rendkívüli buzgalmáéit, és Csuthy Károly ügyvéd ur, ki a kastélyon kivüli elszállásoknál tüntette ki magát fáradhatlan tevékenységgel.

A közönséges ekéknél megalakult a jury Ordódy Pál ur ő excellentiája elnöklete alatt.

Dijakat nyertek az ekeversenynél a következők: első dijra Sack Rudolf, Propper Samu által képviselt közönséges D. 7. 16. ekéje 50 frt s arany díszoklevélre találtatott érdemesnek.

Gubicz László 3. sz. egy barázdás ekéje a második dijra 25 frt s ezüst díszoklevéllel érdemesittetett.

A harmadik dijat 15 frtot Ország József által módosított Vidats-fále 4. B. egyes csoroszlás ekéje nyerte.

A kisbéri ménesbirtok külön diját 25 forint s arany díszoklevéllel Propper Sack egyetemes aczél ekéje nyerte. Umrath és társa lovaglóekéje ezüst díszoklevéllel tüntettetett ki. Tarnóczy Gusztáv Schlick-féle II. sz. közönséges ekéje ezüst díszoklevelet nyert.

A mélyítő ekéknél:

első dijat Propper Sack (royal) ekéje, 25 frt s a kis-béri államdijat, 20 frt s arauy díszoklevéllel nyerte.

A második dijat ezüst díszoklevéllel Friedláader József nyerte el. Harmadik dijra broncz díszoklevéllel Sack Propper érdomesittetett. Urnnth és társa Sick féle ekéje bronz éremmel és Tarnóczy Schlick-féle ekéje szintén bronz díszoklevéllel tüntettetett ki.

A kettős ekéknél:

Tarnóczy Gusztáv Schlick-Krumpach-féle ekéje nyerte az első arany dijat, arany díszoklevéllel; a másodikat Sack-féla kettős ezüst díszoklevéllel; harmadik dijat Cayton Sohuttlewort féle kettősek bronz díszoklevéllel. Ezenkívül a Sack-féle magtakaró ezüst díszoklevéllel, s a Yull mérnök által kiállított combinált kettős eke, mint különlegesség arany díszoklevéllel kitüntettettni határoztatott….”

FOLYTATJUK!

Forrás:Library.hungaricana.hu/Nyírvidék, 1884 (5. évfolyam, 1-52. szám)1884-09-21 / 38. szám

Írj Te először kommentet "Ilyen is volt – “A kisbéri eke verseny” 1. rész"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*