Ismeri Kisbér környékét? Ete, ahol már a bronzkorban is éltek emberek

/Fotó:ete.hu/

Virtuálisan körbejárjuk a Kisbéri Járás településeit, számba vesszük a környék értékeit, érdekességeit – a teljesség igénye nélkül. Tartson velünk!

Ete Komárom-Esztergom megye nyugati felének középtáján, Kisbér közelében helyezkedik el.

A Pápa-Tatabánya vonalon önálló vasútállomással rendelkező település  (itt már megszűnt a vonatközlekedés, a legközelebbi vasútállomás Kisbér – a szerk.), patakvölgyekkel tagolt, hullámos síkságon fekszik.

Természeti értéke a közeli Tagos-erdőben található ősgyep, melynek jellegzetes növénye az árvalányhaj és a szép virágú, tavasszal virító leánykökörcsin.

A belterület szomszédságában, közel 33 hektáros területen több száz szőlőtermő kis parcella és mintegy 106 présház található.

A településen a borturizmus kedvelői mellett a lovassport iránt érdeklődők is kikapcsolódási lehetőséget találhatnak.

A község népessége: 683 fő.

A település környéke már a bronzkorban lakott volt, a régi néphit szerint Attila, hun vezér udvartartásának központja is e helyen állott. Első írásos említése 1250-ben Ethem volt, elnevezésének alapja az Etü személynév volt.

Az Árpád-korban jobbágyok, majd királyi hírnökök és csőszök éltek itt, földjeit a hántai prépostság és a visegrádi apátság birtokolta.

A törökök megjelenéséig több nemesi család is osztozott rajta, majd 1529-ben a környékbeli településekhez hasonlóan Ete is elpusztult. 1648-tól protestánsokkal népesült be a falu, mely ezt követően rohamos fejlődésnek indult.

Az 1710-es pestis járványnak mintegy háromszáz falubeli esett áldozatul, de fejlődése ennek ellenére töretlen volt.

A falu kedvező természeti adottságai jó feltételeket biztosítottak a földműveléshez, szőlőtermesztéshez és állattenyésztéshez.

Az eteiek, akik az 1930-as években már több mint 4000 holdon gazdálkodtak, a második világháború után, 1959-ben létrehozták helyi termelőszövetkezetüket. A volt szövetkezet ágazatai a rendszerváltás óta gazdasági társaságokként működnek.

A népességszám az elmúlt öt évtizedben Etén is jelentősen megcsappant, lakói a helyben alakult, mintegy harminc egyéni és társas vállalkozásban, valamint a környező településeken találnak munkalehetőséget.

Református templom

A falu a templomot 2002-ben kezdte felújítani. A helyiek a templom rekonstrukciós munkái érdekében gyűjtést kezdeményeztek. Az első adakozás alkalmával 400 ezer forintot adtak össze a hívek.

(a Református templom – forrás:wikipedia, fotó:Bárdos Veronika)

A templomfelújítók pályázatírásba kezdtek, és további adományokat gyűjtöttek. 2005. október 8-án a teljesen felújított templomban átadó ünnepség keretében adtak hálát a hívek a felújításnak.

A teljes rekonstrukció költsége 20.837.000 forint volt.

(forrás:bameva.hu)

Képek Etéről itt:

http://www.ete.hu/index.php/kepgaleria/76-ete-kozseg-2013.html

Írj Te először kommentet "Ismeri Kisbér környékét? Ete, ahol már a bronzkorban is éltek emberek"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*