Ászár: “4000 arany értékben a Rozgonyiaknak zálogosították el…”

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

Kisbér és környéke régmúltjával már több alkalommal foglalkoztunk. Nem véletlenül, hisz gazdag emlékekben, eseményekben, régen volt, illetve ma is meglévő műemlékekben egyaránt. 

Most Ászárral foglalkozunk:

“…Neve talán a nyelvemlékbeli Azarias személynévből keletkezett rövidítéssel: Azar. A török hódoltság alatt Aszap-nak hívták.

Már a csiszolt kőkorban lakott hely volt. A bronzkorban és a késő vaskorban is lakták. Az itt előkerült i.n. 148-ból származó római katonai diploma az illir nép azal törzsének megtelepedését bizonyítja.

Az őslakosság telepéből jelentős római helység fejlődött ki, ezt több e korból származó kincslelet is bizonyítja. Területén közép-avarkori leleteket is találtak.

Okleveles említése 1394-ben Azar.

1268-ban nemesi névben fordul elő első ízben. Ekkor a birtok György fia Márton ispán tulajdonában volt. 1327-ben királynéi birtok. Területéből 1358-ban jelentős birtokrészt Hántához csatoltak. 1394-ben Zsigmond király Kanizsai János fiainak; Miklósnak és Istvánnak… adományozta.”

1456-ban a Kanizsaiak 4000 arany értékben a Rozgonyiaknak zálogosították el, tőlük szintén zálogként Bajnai Both Ambrus tulajdonába került. 1495-ben Both András hasonló feltételekkel Somi Józsa délvidék főkapitányának adta zálogba.

Ő csatolta a birtokot a gesztesi váruradalomhoz, mely Somi Józsától a geszti várral együtt 1513-ban Enyingi Török Imre, majd fia Török Bálint kezére került.

1529-ben a törökök elpusztították, de 1531-ben újratelepült. 1581-ben török földesura Mehmed szpáhi…”

forrás:library.hungaricana.hu, Komárom-Esztergom megye településtörténeti kalauza

Írj Te először kommentet "Ászár: “4000 arany értékben a Rozgonyiaknak zálogosították el…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*