A jövő sebészete a BMM-ben: Bemutatkozik a CORI robot – Pontosság, biztonság és hatékonyság a magánklinikán

A robotika tudományterülete még mindig túlságosan futurisztikusnak tűnik, azonban ezek az elektromechanikus eszközök közel két évtizede az emberiség alkalmazásában állnak. A robotika mostanra már a jövő tudománya a jelenben.

A Smith + Nephew által gyártott CORI robot a mesterséges intelligenciának köszönhetően saját döntéshozatallal járul hozzá az emberfeletti munkához. 

A Budapesti Mozgásszervi Magánklinika Ortopédiai Robotsebészeti Központban már elérhetők a mesterséges intelligenciával támogatott robotasszisztált térdprotézis műtétek, illetve a számítógépes navigációval támogatott csípőprotézis beültetések.

Az orvostudomány folyamatos fejlődése újabb és újabb lehetőségeket kínál a betegellátás javítására. Az egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb terület, amely az utóbbi években került a figyelem középpontjába, a robotsebészet. Ez a technológia nem csupán az ortopéd sebészek munkáját könnyíti meg, hanem a páciensek számára is számos előnnyel jár.

De mi is pontosan a robotsebészet?

A Budapesti Mozgásszervi Magánklinika legújabb beruházása a Smith+Nephew által fejlesztett CORI robot, az ortopédia területén jelenleg alkalmazott robotsebészeti technológiák legfejlettebb típusa. A robot a mesterséges intelligenciával ellátott rendszeren alapszik. Az egész világon jelenleg 1300 aktívan dolgozó CORI robotok valós idejű adatok elemzésével segítik az orvosokat a műtétek tökéletes végrehajtásában.

CORI az első félig autonóm robot, ami rendelkezik valamilyen fokú önállósággal, de továbbra is a sebész kontrollja alatt.

A második generációs ortopéd robotok fő feladata, hogy a műtétek során a mesterséges intelligencia és az automatizált rendszerek alkalmazásával olyan javaslatokat adjanak az orvosoknak, amik pontosabbá teszik a protézisek behelyezését. Ez a sebészeti technológia az egyik legkorszerűbb ilyen típusú rendszer a világon, amely az ortopédia területén használatban van.

A CORI robot több olyan innovációt is tartalmaz, amit a kortársai nem:

A CORI a világon az első félig autonóm robot, ami azt jelenti, hogy ez a típus rendelkezik egyedül némi önállósággal, de még továbbra is az orvos maximális kontrollja alatt működik.

A protézis beültetéséhez szükséges csonteltávolítási folyamatot a sebész által meghatározott módon, teljesen önállóan hajtja végre. Ehhez speciális marókészülék áll a rendelkezésre, amelyet a sebész tart a csonthoz, tehát az orvos végig felügyeli és kézben tartja a folyamatot.

Ennek értelmében a robot természetesen nem váltja ki az orvosi munkát, vele szorosan együttműködve egy jobb, precízebb és pontosabb eredményt biztosít, ami önmagában az emberi teljesítményen túlmutat.

A CORI robotsebészeti rendszer egyedülálló eszköz, amelyet kifejezetten térd- és csípőprotézis műtétek alkalmazására fejlesztettek ki. A térdprotézisek esetében robotsebészeti beavatkozásokat végez, míg csípőprotézisnél jelenleg számítógépes navigációval segíti az ortopéd orvosok munkáját.

A CORI robot: Új szint a precizitásban

A térdprotézis műtétek során a páciensek körülbelül húsz százalékánál léphetnek fel kisebb-nagyobb problémák – már 2-3 milliméteres eltérés is tartós panaszokat okozhat. (Ez az eltérés például a protézis komponenseinek helyzetében, a protézis illeszkedésében, vagy az implantátum szögének elhelyezésében jelentkezhet.)
A robotika jelentősen növeli a pontosságot, és az eltérést 0,5 milliméterre csökkenti, ami javítja ezt a rátát. Emellett a robotsebészeti műtétek kevesebb megterhelést jelentenek a betegek számára és statisztikai adatok alapján a betegek hamarabb hagyják el a kórházat a műtét után.

Ez az innovációs rendszer a sebészek kezébe a műtéti precizitás új szintjét hozza el.

Mitől egyedi a robottal végzett műtét?

  • A műtétet megelőzően a páciensnek csupán egy röntgen felvételre van szüksége, hogy az orvos részletes képet kapjon az operálandó területről.
  • A CORI robotsebészeti rendszer speciális szoftvere digitális térképet hoz létre a páciens anatómiai struktúráiról.
  • A műtét során a CORI rendszer szenzorai folyamatosan gyűjtik az adatokat a páciens testéről, és ezek valós időben frissítik a digitális térképet, amelyet a sebész követhet. Ennek köszönhetően a sebész pontosabban meghatározhatja a beavatkozás helyét és irányát, ami különösen fontos például egy térdprotézis beültetésénél, ami a test egyik legkomplexebb területe, éppen ezért tized milliméteres pontosságra van szükség.
  • A rendszer folyamatos visszajelzést ad a sebésznek a műtéti eszközök helyzetéről és a beavatkozás előrehaladásáról.
  • A CORI software és a mesterséges intelligencia által már több százezer elvégzett műtét alapján tanul és fejlődik a robot.
  • A CORI rendszer segítségével a sebész létrehoz egy 3D-s vizualizációs modellt, ami alapján lefaragja a csontot. Ennek megfelelően a robot marófeje csak és kizárólag annyit és úgy fog lemarni a csontfelületetből amennyi feltétlen szükséges. A technológiát leginkább úgy lehetne szemléltetni, mintha egy fordított 3D nyomtató lenne, ahol a robot, mint egy nagyon precíz szobrász kialakítja az optimális csontfelületeket a sebésszel.

Ezzel a technikával egy eddig soha nem tapasztalt pontosság és biztonság eredményezhető, így a műtét végeredménye egy tökéletesen illeszkedő, jól működő térd lesz.

Hasonlóképpen, a csípőprotézis beültetése során a CORI technológia valós időben mutatja meg a sebésznek, milyen szögben és mélységben kell elhelyezni a protézist. Olyan, mintha egy digitális térképen navigálna, ahol minden lépés gondosan megtervezhető és ellenőrizhető.

A CORI sebészeti technológia tehát nemcsak a sebészek munkáját könnyíti meg, hanem a páciensek számára is biztonságosabb és hatékonyabb beavatkozásokat tesz lehetővé. Ez a forradalmi rendszer a modern sebészet egyik legígéretesebb innovációja, amely már most számos előnyt kínál a magánegészségügyi ellátásban.

A CORI robot általános előnyei

A CORI robot egy új utat nyit az ízületi protetizálásban. Az orvosok számára egy olyan társ, amely élesebb látást és pontosabb érzékelést biztosít. Lehetővé teszi, hogy a beavatkozást végző sebészek a rossz napjukon is jó műtétet végezzenek. Tehát egyrészről hatalmas segítség az orvosnak, másrészről jobb esélyeket teremt a beteg számára:

  • Súlyos ízületi deformitással rendelkező páciens esetében is sikeresen kivitelezhető protézis beültetést tesz lehetővé. Tehát az O vagy X láb nem akadálya a protetizálásnak.
  • A beültetést követően nagyobb a teljes panaszmentesség elérésének esélye.
  • Gyorsabb rehabilitációt biztosít.
  • A precíziós beültetés miatt a környező szövetek kevésbé sérülnek, ami kevesebb posztoperatív fájdalmat eredményez.
  • A nagyobb pontosság és a minimálisan invazív technika miatt kisebb a műtét utáni szövődmények esélye, mint például a fertőzések vagy a protézis elmozdulása.
  • A protézis pontos beállítása hozzájárulhat ahhoz, hogy a páciens a műtét után jobban tudja mozgatni a térdét.
  • Hosszabb protézis élettartamot nyújt. A precíziós sebészet és a pontosabb illesztés révén a protézis kevésbé kopik.

A robot nélküli, minimálisan invazív izomátvágás nélküli eljárással végzett protézis beültetések megfelelőnek bizonyulnak az esetek nagy részében, azonban a térdizületek anatómiájának egyedi jellegzetességei miatt a betegek 20%-a nem volt elégedett a beültetett protézisével. A BMM ortopéd orvosainak elkötelezett célja, hogy ezt a 20%-os értéket lehetőség szerint teljesen minimalizálja, aminek a robotsebészeti technológiai fejlődés az útja.

A robotsebészet kihívásai és jövője

Bár a robotsebészet számos előnyt kínál, kihívásokkal is szembe kell néznie. A sebészeknek  speciális képzésen kell részt venniük, hogy megfelelően tudják kezelni a robotot. A CORI rendszer esetében különösen fontos a sebészek alapos képzése, hogy maximálisan ki tudják használni a technológia nyújtotta lehetőségeket.

A Budapesti Mozgásszervi Magánklinikán Dr. Bejek Zoltán PhD egyetemi docens vezetésével történik a BMM összes ortopéd orvosának integrálása a robotasszisztált műtétek világába. Továbbá elhivatottságát támasztja alá, hogy elkötelezett kinevelni egy olyan nemzedéket, akik ezen az új robotsebészeti technológián nevelkednek fel. Ezzel tovább segítve a jövőben a robottechnológia fejlődését.

Dr. Czifra Attila adjunktus a BMM Móri rendelőjének ortopéd-traumatológus szakorvosa. Ő maga is a csípő- és térdprotetika specialistája, az innovációs hullám élvonalában kezdi el a robotasszisztált műtéti képzést.

 

A CORI robotsebészeti technológia: A jövő sebészete már ma

A robotsebészet forradalmasítja a modern orvostudományt, és új távlatokat nyit a sebészi beavatkozások terén. Az orvosok és a betegek egyaránt profitálnak ebből a technológiai előrelépésből, amely precíziós, minimálisan invazív műtéteket tesz lehetővé, csökkentve a komplikációkat és gyorsítva a felépülést.

Ahogy a technológia tovább fejlődik, a robotsebészet, és különösen a CORI robot, egyre nagyobb szerepet fog játszani az egészségügyben, biztosítva a legmagasabb szintű ellátást a betegek számára. A jövő robotjai már nem csupán eszközök lesznek a sebészek kezében, hanem aktív partnerek a gyógyítás folyamatában, forradalmasítva ezzel az orvostudományt.

A CORI robotsebészeti technológia folyamatosan fejlődik, újabb és újabb innovációkkal bővülve. A jövőben várhatóan még több sebészeti területen válik elérhetővé, elsősorban a csípő- és váll protetikában, ahol tovább javítja a műtétek kimenetelét és a páciensek életminőségét.

Kapcsolatfelvétel és további információk

Térd- és csípőfájdalom esetén jelentkezzen be ortopéd sebészeinkhez. Móri rendelőnkben Dr. Czifra Attila várja a pácienseket. Kérjen időpontot telefonon: +36 22 200 535

Fedezze fel a sebészet jövőjét és tapasztalja meg a CORI robotsebészeti technológia által nyújtott előnyöket a BMM szakemberei által!

Írj Te először kommentet "A jövő sebészete a BMM-ben: Bemutatkozik a CORI robot – Pontosság, biztonság és hatékonyság a magánklinikán"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*