Letörték a sorompót

/Letört sorompók – Bal oldali: Ászár, Jobb oldali: 13-as út – Fotók: Ügyészség/

 A Tatabányai Járási Ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt folytatott két ügyben nyújtott be vádiratot a Komáromi Járásbíróságra azon elkövetők ellen, akik nyergesvontatójukkal letörték egy-egy vasúti átjáró félsorompóját.

Az egyik ügyben a szlovák férfi 2023. január 23-án, 13 óra 54 perc körüli időben egy nyergesvontatóból és a hozzákapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvényt vezetett a 13. számú főúton, az M1 autópálya felől Komárom irányába. Az elkövető útja során nem fokozott óvatossággal közelítette meg a fény- és félsorompóval biztosított vasúti átjárót, ezért későn észlelte a vasúti átjárót biztosító fényjelző készülék tilos jelzését. Emiatt a járműszerelvénnyel fékezése ellenére is a vasúti átjáróba hajtott, és a síneken megállt, miközben a vasúti átjáróban lévő „a” jelű félsorompó a járműszerelvény félpótkocsijára csukódott és letörött. Ezt követően a férfi kihaladt a vasúti átjáróból a járműszerelvénnyel és az úttesten néhány másodpercre megállt, majd a helyszínről adatai hátrahagyása és a hatóságok értesítése nélkül elhajtott.

A második ügyben a lengyel férfi 2024. február 15-én, 11 óra 05 perc körüli időben, egy nyergesvontatóból és a hozzákapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvényt vezetett Ászár lakott területén Kisbér irányába. Közlekedése során a Köztársaság utcában található, fény- és félsorompóval biztosított vasúti átjárót nem fokozott óvatossággal közelítette meg, ezért a fényjelző berendezés tilos jelzésének észlelése ellenére – mivel attól tartott, hogy egy erősebb fékezés esetén az általa szállított 22 tonna rakomány leborul – a vasúti átjáró előtt nem állt meg, hanem 30 km/h-ra csökkentette járműszerelvényének sebességét és abba behajtott. Ennek során a fény- és félsorompó „b” jelű csapórúdja a járműszerelvény vontatmányára csukódott és letört. Az ütközést követően az elkövető a helyszínről elhajtott, majd őt a rendőrség néhány perccel később Bakonysárkány lakott területén kívül elfogta.

A MÁV Zrt. szakemberei rövid időn belül mindkét esetben helyreállították a vasúti átjárót biztosító sorompót. A balesetek során személyi sérülés nem történt, a vasúti forgalomban késés nem következett be, de a férfiak cselekményei nyomán az átjárók biztosítási módja alacsonyabb szintre került, a letört csapórúd a helyreállításig hiányos jelzést tudott csak biztosítani, ezért más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye alakult ki.

Az ügyészség az első ügyben vádiratában arra tett indítványt, hogy a Komáromi Járásbíróság tárgyalás nélkül a bűncselekményt beismerő, büntetlen előéletű szlovák férfival szemben pénzbüntetést, míg a második ügyben a bűncselekményt beismerő, büntetlen előéletű lengyel férfival szemben pénzbüntetést és közúti járművezetéstől eltiltást szabjon ki –  tájékoztatott bennünket dr. Stoller Katalin, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Írj Te először kommentet "Letörték a sorompót"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*