“Új agyagbányát nyitott a kisbéri téglagyár”

/A kép illusztráció! – Forrás: Fortepan.hu, 1959/Zsanda Zsolt adományozó/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból –  mégpedig 1969-ből:

Új agyagbányát nyitott a kisbéri téglagyár

A kisbéri téglagyár az idén a tavalyinál egymillió darab téglával ad többet. Ezt a többletet komoly műszaki korszerűsítés révén teljesítik. Az üzem szomszédságában új téglagyár épül, s ahhoz új bányát is nyitottak, amely a régi üzemet is ellátja agyaggal.

Március 17-én, amikor megkezdték a gyártást, már az új bányából szállították az agyagot. Kétnapi üzemelés, vagyis tizenhétezer tégla legyártása után azonban ismét hidegre fordult az idő, ezért március 19-én leálltak a gyártással. Azóta is szünetel a termelés csak az éjszakai fagyok megszűntével indul be ismét az üzem —  most csupán a karbantartás, a telep rendezése folyik.

Ami pedig a kétnapos üzemelés tapasztalatait illeti, az új bányával elégedettek az üzemben. Hiszen korszerű kotrógépek, szállítószalagok és kismozdonyok, úgynevezett sínkulik segítik, gyorsítják a munkát. De ami a legfőbb: az új bányából származó agyag messzemenőkig kielégíti a gyártás fokozott minőségi követelményeit.

A kisbéri üzemben a hideg időjárás okozta termeléskiesés pótlására hatásosnak ígérkeznek a kollektíva elgondolásai.

A gyáron belüli ötletből, illetve saját erőből, házilag megépítették már azt a huszonegy méter hosszú szállítószalagot, amely a nyerstégla továbbítását segíti, s amelynek az üzembe helyezésével az idén 3,5 százalékkal fokozzák a termelékenységet. így ez a berendezés ebben az évben legkevesebb kétszázezer forint többletet hoz a gyárnak. Emellett a szocialista brigádok vállalásai is komoly biztosítékai annak, hogy a kisbéri téglagyár maradéktalanul teljesíti évi termelési tervét…”

 

Forrás: library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1969. március (24. évfolyam, 50-74. szám) / 1969-03-28 / 72. szám

Írj Te először kommentet "“Új agyagbányát nyitott a kisbéri téglagyár”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*