Ingatlankörkép Komárom-Esztergom megyéből

/Fotó: Pixabay.com/

Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt.

A legkeresettebb ingatlantípus a családiház a megyében, amelyre a vásárlók közel 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt. Az átlagos négyzetméterárak 2021-hez mérten 19%-os emelkedést mutatnak. Komárom-Esztergom megyében a fokozódó érdeklődésre és az emelkedő tranzakciószámokra reagálva bővítette hálózatát a Duna House.

Az ország legkisebb területű, mégis második legnépesebb megyéjében, a tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom megyében nem csak az ingatlanárak, de a tranzakciószámok is emelkedő tendenciát mutatnak az elmúlt évek adatai alapján. Az átlagos négyzetméterárak az összes ingatlantípust egy kalap alá véve 2020-hoz képest 45%-os, a 2021-es évhez mérten pedig 19%-os emelkedést mutatnak.

A pandémia következtében megváltozott ingatlanvásárlási szokásoknak, valamint az otthonteremtési támogatások – köztük a Falusi CSOK – jelenlétének köszönhetően a megye települései egyre vonzóbbá váltak a nagyvárosi nyüzsgés helyett nyugalmat keresők, illetve a családot alapító fiatalok körében.

„A családiházak népszerűsége 2020-tól, vagyis a járványidőszak alatti kiköltözési hullámtól kezdődően emelkedni kezdett Komárom-Esztergom megyében, 2022-re már az összes megyei tranzakció közel 60%-át teszik ki ezek az ingatlanok. A házvásárlók átlagosan 26,7 millió forintot költenek a térségben ingatlanra, ami 2020-hoz képest 9 millió forintos növekedést jelent.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A családiházak áremelkedése a megyei átlagos négyzetméterárak változásában is tetten érhető, 2020-hoz hasonlítva 53%, 2021-hez viszonyítva 24%-os áremelkedés tapasztalható. Az idei évben az esztergomi vásárlók költöttek a legtöbbet családiházra, átlagosan 46 millió forintba került itt az otthonteremtés. A Duna House szakértői a megye legmagasabb árú ingatlanát szintén ebben a városban értékesítettek, 169 millió forintért, 563 ezer forintos áron négyzetméterenként. A legmagasabb négyzetméterárat, 880 ezer forintot pedig csakugyan egy esztergomi, nagyon jó állapotú házért fizette az új tulajdonosa.

A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás Komárom-Esztergom megyében, azonban míg 2021-ben az összes eladott ingatlan 35 százaléka tartozott ide, 2022-ben 7 százalékpontos enyhülés érezhető. A rezsivédett panellakások népszerűsége a 2021-es visszaeséshez képest két százalékpontos emelkedést mutat ebben az évben, azonban így is csak a tranzakciók 12%-át tették ki idén a házgyári ingatlanok annak ellenére, hogy a megyében közel 25%-os a lakótelepek aránya.

Ahogy az ország többi területén, Komárom-Esztergom megyében is csökkent az újépítésűek aránya 2022-ben, átlagosan közel 42 millió forintért cserébe kapható a megyében egy közel 70 négyzetméteres, újépítésű otthon.

„A változatos domborzat mellett az iparvárosok és a mezőgazdasági ágazatok terén jelentős települések teszik változatossá és vonzóvá Komárom-Esztergom megyét. A megyén belül a Komáromi kistérség és a Tatabányai kistérség emelkedő tranzakciószámaira reagálva a Duna House további két ingatlanirodával bővítette országos hálózatát. Szeptember végétől már Komáromban is szakértő kollégák várják az ingatlanügyeikkel hozzájuk forduló ügyfeleket, október elején pedig Tatabányán nyitja meg kapuit – a városban másodikként – egy újabb DH iroda.” – árulta el a szakértő.

 

Fentiekről a Duna House tájékoztatott bennünket.

Írj Te először kommentet "Ingatlankörkép Komárom-Esztergom megyéből"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*