Zöldmezős beruházásban épít új alállomást az E.ON Kisbéren

/A kép illusztráció – Sajtófotó: Avantgarde Kommunikáció/

Bővülő kapacitás, tovább javuló ellátásbiztonság:

– Az E.ON Hungária Csoport a Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként egy teljesen automatizált, távolról irányítható új alállomást létesít Kisbéren

– A zöldmezős fejlesztésben épülő állomás révén javul a térség energiaellátásának biztonsága, a környező települések lakói és vállalkozásai számottevően kevesebb feszültségingadozást érzékelnek majd

-A fejlesztés jelentős kapacitásbővüléssel jár, lehetővé téve, hogy új fogyasztók csatlakozzanak a hálózathoz és kiszolgálják a növekvő energiaigényeket, ezzel újabb fejlesztések alapját teremtve meg

-A beruházás idén májusban indult, befejezése 2023 nyarára várható

Az E.ON Hungária Csoport az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében 2025-ig megerősíti és bővíti az Észak-Dunántúl villamos hálózati infrastruktúráját. A cél, hogy intelligens technológiák segítségével integrálják a hálózatba a dinamikusan növekvő, megújuló alapú lakossági villamosenergia-termelést, bővítsék a kapacitást és növeljék az ellátásbiztonságot.

Ezen fejlesztéssorozat keretében kerül sor Kisbéren egy transzformátor-állomás létesítésére, ahol a növekvő energiaigények és a területen a közeljövőben várható fejlesztések szükségessé tették a beruházást. Ennek keretében néhány hete megindult a munka és 2023-ban készül el az új mikroállomás. A fejlesztés összköltsége meghaladja a 1,4 milliárd forintot.

A Kisbéren épülő állomás teljesen automatizált, minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható lesz.

A beruházás három érzékelhető változást jelent majd a fogyasztók számára. Elsőként azt, hogy a hálózat szabad kapacitásának növekedésével új fogyasztókat és termelőket lehet a hálózatra csatlakoztatni. Másodsorban azt, hogy a fejlesztést követően javul a hálózat feszültségtartása, ezzel jelentősen csökken az ügyfeleknél érzékelhető feszültségingadozás. A modern technológiának köszönhetően lerövidülnek a beavatkozási idők, amelyek az esetleges üzemzavarok hosszát jelentősen csökkentik. Harmadrészt, nemcsak Kisbéren, hanem a környező térségben – többek között Tárkány, Császár, Bakonyszombathely teljes területén – is javul az energiaellátás minősége, tovább mérséklődik az esetleges hálózati feszültségcsökkenések száma, a térségben a nagyobb ipari létesítmények, valamint a kisbéri ipari park üzembiztos ellátása is növekszik.

A Danube InGrid áramhálózati fejlesztési program keretében 2021-ben Öttevényben és Gyermelyen létesítettünk új transzformátorállomásokat, idén februárban pedig Székesfehérváron bővítettük a meglévő alállomásunkat. A projekt újabb mérföldköve a most induló kisbéri beruházás, amellyel lehetővé válik új fogyasztók csatlakoztatása a helyi hálózathoz és a növekvő energiaigények biztosítása” – mondta Haraszti Judit, az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

A kisbéri alállomás-fejlesztés műszaki jellemzői 

A mikroállomás tartalmazni fog egy 25 MVA teljesítményű 120/22 kV-os transzformátort és egy 22 kV-os beltéri tokozott kapcsolóberendezést hat fogyasztói leágazással, egy transzformátor betáplálással és egy sínbontóval.  Ez utóbbi azért szükséges, hogy a berendezés szükség esetén az ügyfelek zavartatása nélkül bővíthető legyen.  A 22 kV-os kapcsolóberendezés, az állomáshoz szükséges védelem-automatika, valamint segédüzemi berendezések egy több mint 200 m²-es kapcsoló- és vezénylőépületben lesznek elhelyezve.

A Danube InGrid programban összesen több mint 6000 távműködtetésű kapcsolóberendezés, illetve zárlatjelző telepítése kezdődött meg, hogy a hálózat könnyebben ellenőrizhető és távolról is irányítható legyen, hozzájárulva az esetleges üzemzavarok gyorsabb elhárításához. Ebből a megye területén 2021-ben 20 zárlatjelző, négy, a távvezérelhető kapcsolóberendezések kommunikációját biztosító adatgyűjtő berendezés és hét távműködtetésű kapcsolóberendezés telepítése történt már meg. A megyében összesen várhatóan 700-750 berendezés létesítése várható a projekt keretében. – tájékoztatott bennünket az Avantgarde Kommunikáció.

Írj Te először kommentet "Zöldmezős beruházásban épít új alállomást az E.ON Kisbéren"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*