75 millióval vert át kisbérieket, közel félmilliárdos kárt okozott

/A kép illusztráció – Fotó: Police.hu/

A jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki 68 sértettnek okozott kárt azzal, hogy pénzük kedvező befektetését ígérte, ám erre sem szándéka, sem lehetősége nem volt.

A vádirat szerint a férfi független biztosításközvetítőként megbízotti jogviszonnyal rendelkezett egy brókercégnél, illetve 2010. szeptember 3. napjától 2018. július 10. napjáig egy Kft. ügyvezetőjeként állt a brókercéggel szerződéses jogviszonyban.

Az elkövető az ügyfeleknek olajba, illetve devizakereskedésbe való befektetések révén magas hozamot ígért, ezzel a sértetteket meggyőzte, hogy a pénzüket átadják neki azért, hogy az általa ajánlott kedvező hozamú ügyletekbe fektesse be, majd a szerződés lejártakor a pénzt a hozammal együtt fizesse vissza nekik. A férfi az első pénzátvételt követően a sértettek többségét sikeresen meggyőzte arról, hogy a befektetett tőkét és annak hozamát ne kérje vissza, hanem azt újra fektesse be. Az elkövető a sértettektől átvett pénzt nem fektette be, a befektetésekre módja sem volt, az eleve nem állt szándékában. A vádlott a sértettektől átvett pénzt a saját céljaira fordította, illetve az újabb sértettek befizetéseiből teljesített visszafizetést a korábbi ügyletek sértettjeinek.

Amikor a sértettek a pénzük, illetve a hozam kifizetését kérték, a férfi valótlan indokokra hivatkozva halogatta a kifizetést, több sértettnek azt állította, hogy külföldi tárgyalás miatt nem tud intézkedni, az európai uniós szabályok nehezítik a kifizetést, illetve a pénzmosással, és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásával kapcsolatos szabályokra hivatkozott.

A csaló férfi a 68 sértett közül egy kisbéri férfinak 35.760.000 forint, egy másik kisbéri férfinak 39.000.000 forint, egy budapesti férfinak 36.000.000 forint, egy komáromi férfinak 15.000.000 forint kárt okozott. A 67 sértettnek okozott kár összesen 485.972.847,- Ft.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfit börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra, pénzbüntetésre, és 186.783.578,- Ft. összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint kötelezze arra, hogy a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek kárát térítse meg – tájékoztatott bennünket a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

 

(kiemelés tőlem – a szerk.)

Írj Te először kommentet "75 millióval vert át kisbérieket, közel félmilliárdos kárt okozott"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*