Itt vannak a 2022-es bruttó és nettó bérek

/Fotó: Pixabay/

Elindult a 2022-es bérkalkulátor, amelyen már a jövő évi új szabályok szerint számolhatja ki bárki a nettó fizetését, a cégek pedig a teljes bérköltségeket. A vállalkozásoknak általában csökken a dolgozóik után fizetendő közterhek mértéke, az szja-kedvezmények változása pedig sokak nettóján változtat.

Már a 2022-ben hatályba lépő feltételek szerint is kalkulálhatnak a Bank360.hu látogatói az új Bérkalkulátorral, emellett pedig az idei évre vonatkozó kalkulátort is használhatják. A bérkalkulátorral mindenki személyre szabott számításokat végezhet attól függően, hogy milyen munkavállalói vagy munkáltatói kedvezményekre jogosult. A kalkuláció alapját adhatja a nettó vagy a bruttó bér, de akár a munkáltatók összköltsége is lehet kiindulópont – utóbbi funkció a kisvállalkozások számára is hasznos eszköz lehet.

A 2022-es változásokat is figyelembe veszi a kalkulátor

A munkáltatói terhek 2022. januártól változni fognak, amit a kalkuláció is figyelembe vesz, ha a jövő évi adatokkal számolunk. A szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra csökken, a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnik. Összességében tehát 4 százalékponttal csökkennek a munkáltatói terhek, emellett azonban ki kell gazdálkodniuk a jelentősen megemelt minimálbér és garantált bérminimum összegét. A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások jövőre a szochóból érvényesíthetik megszokott kedvezményeiket.

A személyre szabott kalkuláció elvégzése után az eredményben lévő nettó bérrel akár további, szintén személyre szabott hitelkalkuláció is végezhető, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a megfelelő pénzügyi szolgáltatás kiválasztását.

Hogyan működik a kalkulátor?

A kalkulátor beállításait személyre szabhatjuk, néhány adat megadása után minden látogató a saját magára érvényes számokat nézheti meg. Az alábbi információk megadására van szükség:

*év választás: kiválaszthatjuk, hogy az idei, vagy a jövő évi feltételek szerint szeretnénk kalkulálni – ez főként a munkáltatói terhek és a 25 év alatti korosztály számára fontos;

*kiválaszthatjuk, hogy mi alapján szeretnénk kalkulálni: nettó bér, bruttó bér vagy a munkáltató összköltsége alapján;

*összeg megadása, az előző mutatóra vonatkozóan;

*családi kedvezményre jogosító gyerekek számának a megadása.

Az adatok megadása után a munkavállalói adó- és járulékkedvezményre jogosító lehetőségek közül választhatunk. 2022-ben a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye kiegészül a január 1-jétől hatályba lépő 25 év alattiak szja kedvezményével is.

Ezután a munkáltatói járulékkedvezmények közül választhatunk, ami szintén befolyásolja a kalkuláció végeredményét. Az adatok megadása után a Kalkuláció gombra kattintva megkapjuk az eredményt, ami tételesen felsorolja a nettó és a bruttó bérre vonatkozó részleteket, ideértve a költségeket és a beállított kedvezményeket is – tájékoztatott bennünket a Bank360.hu

Írj Te először kommentet "Itt vannak a 2022-es bruttó és nettó bérek"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*