Vannak a kisbérieknél drágább házak is a környéken

/Fotó: Pixabay.com/

Alábbi elemzést az Ingatlannet.hu készítette a MórMost.hu portálunk számára, de a kisbéri ingatlanárakról is szó van benne:

Mór sem éppen az ingatlanpiaci árak olcsó szegmensébe tartozik, mégis vannak nála drágábbak a környéken. Természetesen elsődlegesen a nagyvárosok, de a kisebb településeken is akad vetélytársa. Mutatjuk melyek ezek!

300 ezer forint feletti négyzetméter árak

Bizony tavaly nyár óta a Móron eladó családi házak is elérték már a 300 ezer Ft/m2-es átlagárat, sőt, át is lépték azt. Idén októberben egy négyzetméterüket átlagosan csaknem 330 ezer forintos áron kínálták eladásra.

A móri házaknál még borsosabb áron is találunk ingatlanokat a környéken. Például Tatán és Csákváron. Pontosabban a tatai házak októberi átlagára 50 ezer forinttal haladta meg a móriakét négyzetméterenként, míg a csákvári házak 80 ezer forinttal előzték meg.

A néhány tíz ezer forintos különbségek nem tűnnek soknak négyzetméterenként, de egy nagyobb ingatlan esetében milliós tételre adódhatnak össze.

 

Vannak pénztárcakímélőbb ingatlanárak is a Vértesben

Igaz nem sokkal, de Bicskén olcsóbbak a családi házak, mint Móron. A 2021. októberi átlagárakat alapul véve Bicskén 13 ezer Ft/m2-rel voltak alacsonyabbak a házak kínálati árai.

Fejér megye ötödik legnépesebb településén kívül még Oroszlány, Bodajk és Kisbér is kedvező árakkal kecsegtetett az ingatlanvásárlók számára. Ezeken a településeken az átlagos négyzetméter árak rendre 277 ezer forint, 254 ezer forint valamint 220 ezer forint körül alakultak.

Használt vagy új?

Az újonnan épült ingatlanok vonzóbbak lehetnek a használt társaiknál, azonban az áruk általában már kevésbé tetszetős. Az új építésű házak vagy lakások hatalmas befektetést igényelhetnek. Lássuk konkrétan hogyan alakulnak a számok egy 140 m2 alapterületű családi ház esetében:

-Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint országos szinten a használt házak átlagos négyzetméter ára 350 ezer Ft/m2 volt idén októberben. Így a példában 140 m2-es családi ház átlagára 49 millió forintra tevődik.

-A szakmában jártas Qjob szerint pedig egy 140 m2 alapterületű ház felépítésére a legkedvezőbb ajánlat 35 millió 700 ezer forint, míg a felső kategóriás ajánlat 110 millió 600 ezer forint.

Tehát bátran bele lehet vágni egy építkezésbe, hiszen ez nem feltétlenül jelent nagyobb költséget, mint egy meglévő ingatlan megvásárlása. A pénztárcán felül pedig már csak idő és energia kérdése minden.

Írj Te először kommentet "Vannak a kisbérieknél drágább házak is a környéken"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*