“Az olimpiára – Kisbérről”

/A képen: egyelőre az apa kocsijával „száguldozik”, ha van rá ideje  –  Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. december/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy cikket a 20. századból:

Az olimpiára Kisbérről

Elegáns, megjelenésű, igencsak arányos alkatú fiatalember a kisbériek büszkesége Tamtom Péter. Nem véletlenül, a 18 éves fiú a Magyar Olimpiai válogatott 24-es keret tagja és ugyancsak tagja a magyar súlyemelő-válogatott keretnek is. Hamarosan edzőtáborba megy, így ebben az évben nem is tanul tovább, mert nehezen lenne megoldható.

Sportmenedzser szakra szeretnék menni a Testnevelési Egyetemre, természetesen a jövő év szeptemberétől. Addig sok minden eldől mondja megfontoltan. Nagyon nagy hálával tartozom edzőmnek, Imrő Dezső bácsinak, aki mindent megtesz azért, hogy megfelelően felkészüljek. 11 évesen kezdtem úgy, hogy volt itt Kisbéren egy súlyemelőverseny, s ez nekem igen csak megtetszett. Akkor került ide Dezső bá, s el is kezdtük a nem könnyű gyakorlatokat. Január zepén bevonulok Tatára az edzőtáborba, s ez május végéig tart. Áprilisban lesz a junior VB, kb. egy hónapra az Európa-bajnokság, azt hiszem kemény munka lesz a felkészülés. De állok elébe, én választottam, s azért nálunk családi vonás, hogy aki amit elkezd, azt becsülettel végigcsinálja.

Szórakozásra, kikapcsolódásra nem is jut ideje?

Ha az edzésterv megengedi, egy-egy szombaton elmegyek azért szórakozni, de magam is tudom, hogy most nem ez az első. Nagyon szeretek autót vezetni, természetesen jó lenne majd elérni, hogy legyen egy saját autóm. A családnak van, de remélem, egyszer nekem is lesz!

– Itt érettségizett?

– Nem. Győrben a Jedlik Ányos gépipari technikumban.

– S ott is edzett?

-Igen, három évig Győrben versenyeztem, de el kell mondanom, hogy az ottani edzéstervemet is Dezső bá készítette és felügyelte. Nagyon bízom benne. Az utolsó évben visszaigazoltam Kisbérre, az nagyon kemény volt, mert Győrbe bejáró lettem, s itthon edzettem, versenyeztem ahová neveztek. Itt, Kisbéren nagyon jók a körülmények, megvan minden az edzéshez. Ezekkel a feltételekkel a serdülő Európa-bajnokságot is meg lehetne rendezni itt. Az önkormányzat és a szponzorok is megfelelő segítséget nyújtanak. Jó itt, mert szeretik és értékelik a sportot!

Tamtom Péter az egész beszélgetés alatt mindvégig előtérbe helyezte azokat, akik segítik választott útján, s az edző, a család, a szponzorok, az ön- kormányzat minden pozitívumát felsorolta, s csak a végén tudtam meg (elnézést, a sportban meglehetősen tájékozatlan vagyok!), hogy október 24-én Tatán az ifjúsági magyar bajnokság győztese lett a 91 kg-os súlycsoportban, egyszóval – Kisbérről került ki a magyar bajnok. Szerénysége, mások munkáját elismerő magatartása miatt igazi sportoló válhat majd belőle.”

írta: Ádám Éva

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. december (5. évfolyam, 283-308. szám)  / 1994-12-30 / 307. szám

Írj Te először kommentet "“Az olimpiára – Kisbérről”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*