“Az éjjeliőr életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg” – Kisbér múltjából…

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… –  Kisbérről és környékéről.

Alábbiakban Kisbérről olvashat egy történetet a 20. századból:

A GÉPKOCSITOLVAJ

Az éjjeliőr életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg

P. I.  27 éves kerékteleki lakosnak gyakran gyűlt meg a baja a hatóságokkal. Az izgága, kötekedő, munkát egyáltalán nem kedvelő fiatalember többször ült már börtönben. Bűnlajstromán a legkülönbözőbb bűncselekmények szerepeltek: lopás, csalás, betörés, jogtalan gépkocsihasználat. Legutóbbi büntetéséből ez év januárjában szabadult. Három hétig nem vállalt munkát, azt a pénzt költötte el, amit a börtönben keresett.

Februárban elhelyezkedett a 18. Volán kisbéri rendeltségénél, mint gépkocsirakodó. Darabárus kocsira került. Többször nem ment dolgozni munkahelyére azért, mert előnap annyira leittasodott, hogy képtelen volt reggel felkelni. Augusztus 8-án, vasárnap egész nap italozott barátjaival.

Kisbér valamennyi italboltját meglátogatta. Már sehol nem szolgálták ki itallal. Ekkor elhatározta, hogy haza megy szülőfalujába, Keréktelekire. Igen ám, de nem volt mivel, mert az utolsó busz is elment. Felötlött benne, hogy’ miért is menne gyalog, amikor a kirendeltségen annyi tehergépkocsi áll.

O

S. M. 61 éves éjjeliőr este hat órakor vette át a szolgálatot váltótársától. Körbejárta a telephelyet, megszámolta 3 gépkocsikat. Minden rendben volt. 8 óra tájban egy fiatalember jött be az udvarra és a YB— 57—75 forgalmi rendszámú tehergépkocsihoz ment, anélkül, hogy az éjjeliőrhöz egy szót is szólt volna. A telephely őrzője megismerte P-t, és megkérdezte, hogy mit akar a gépkocsival?

Semmit papa, csak bent felejtettem a kocsiban valamit.

Miért nem szólt nekem, a kocsikhoz engedély nélkül senki sem mehet, főleg maga nem, hiszen ittas is és jogosítványa sincs — mondta az éjjeliőr.

Ne morogjon öregem, már itt sem vagyok — válaszolta P., és köszönés nélkül elhagyta a telephelyet.

Nem ment messze, a kerítésen kívül elbújt a bokrokban. Várt egy félórát, majd a kerítésen keresztül visszamászott a zárt udvarra. Most egy másik kocsihoz ment és azt próbálta elindítani. Az éjjeliőr ezt is észrevette. Odaszaladt a kocsit elindítani igyekvő P-hoz és rákiáltott.

— Hova akar menni ember a gépkocsival, maga részeg?!

— Hagyjon engem fater, mert megbánja — üvöltötte P.

Az idős ember kérlelte, majd, hogy ez nem használt, próbálta kivenni kezéből az indítókulcsot. Ekkor P. felkapott egy vasdarabot és eltorzult arccal kiabálta.

— Félre öreg, mert megöllek. És ütött. Egyszer, kétszer, sokszor. S. M. összeesett, fejéből ömlött a vér, P. otthagyta a vérző sérültet és egy gépkocsit nagy nehezen beindítva elhagyta a kirendeltség területét. Nem jutott messze, mert a telephelyen kívül pár méterre vette észre, hogy a gépkocsi gumidefektes. Visszament egy másik kocsiért, azt is kihozta, és most már végleg eltávozott.

— O —

Az eszméletlen éjjeliőrt egy gépkocsivezető találta meg. Csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg életét. P. pedig egész éjjel kocsikázott és reggel, amikor az autóból kifogyott az üzemanyag, egyszerűen otthagyta Vérteskethelyen.

Több napig bujkált, de a negyedik napon a rendőrség elfogta.

P. most jó hosszú ideig nem fog sétakocsikázni.

Halász Jenő

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1971. október (26. évfolyam, 258-282. szám)  / 1971-11-02 / 258. szám

Írj Te először kommentet "“Az éjjeliőr életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg” – Kisbér múltjából…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*