Megkezdődik a kisbéri katolikus templom felújítása

/Fotó:kisber.hu/

Megkezdődik a Kisbér főterén álló katolikus templom felújítása, a beruházásához a kormány 80 millió forinttal, a Győri Egyházmegye 60 millió forinttal járult hozzá – ismertette a győri megyés püspök szerdán a Komárom-Esztergom megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

Veres András hozzátette, a templom rekonstrukciója után felújítják a műemlék plébániaépületet.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy tervszerű fejlesztés keretében öt év alatt mintegy ötmilliárd forint értékű beruházással állítják helyre Kisbér központját.

Sinkovicz Zoltán polgármester ismertetése szerint első lépcsőben az önkormányzat megvásárolta a városközpontban lévő, betonpanelekből épült áruházat, majd az ingatlant elbontják.

Magyaros László plébános az MTI-nek elmondta, öt éve oldották meg a templom csapadékvíz elvezetését. A felmérések szerint már hozzá lehet kezdeni a falak sótalanításához, víztelenítéséhez és szigeteléséhez. A teljes külső vakolat cseréje mellett restaurálják a tornyokon és a köztük lévő szobrokat, valamint új nyílászárókat kap az épület.

Kisbér barokk stílusú, csonka tornyú katolikus temploma a városközpontban található, felépítését 1783. március 19-én rendelte el gróf Batthyány Tódor. Késő barokk főoltárát és copf stílusú szószékét 1788-ban készítették. A templomban található a Mária Terézia által 1770-ben a kisbéri plébániának ajándékozott Krisztus a kereszten című festmény. Az 1889-ben készült főoltárkép Mária mennybevételét ábrázolja.

A templomot 1825-ben gróf Batthyány Antal József klasszicista stílusban átépíttette és két csonka toronnyal bővíttette. A belő teret 1938-ban Döbrentei Gábor tervei alapján freskókkal díszítették. A festett üvegablakokat Mohay Attila készítette 1982-ben. Az épület külseje, szerkezete 1825-től nem változott, hangulatában, stílusában szervesen illeszkedik a kastélyparkhoz és a Batthyány-kastélyhoz.

-MTI-

Írj Te először kommentet "Megkezdődik a kisbéri katolikus templom felújítása"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*